Hlavní obsah

Začněte u sebe aneb Péče, která vás nebude stát ani korunu

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní materialisticky založené době je péče o sebe neboli „self-care“ synonymem k profesionálním masážím, kosmetice, drahým dovoleným či nákupům luxusního zboží. Pravda ale je, že péče, která vám může ulevit od stresu či psychického i fyzického přetížení, nejde ruku v ruce s penězi. I zde totiž platí, že nejlepší věci v životě jsou zadarmo.

Foto: Profimedia.cz

Najděte si čas na sebe.

Článek

„Celá koncepce péče o sebe se naprosto odchýlila od původní ideje, se kterou nyní nemá nic moc společného. Pravda je, že nadměrné vydávání finančních prostředků za nepotřebné procedury naopak působí proti našemu psychickému zdraví,“ říká psychoterapeutka Dahlen de Vosová pro Huffington Post.

Jaké aktivity podle odborníků skutečně vedou k posílení našeho psychického stavu a opravdu nestojí ani korunu?

1. Vyrazte na vzduch

Čerstvý vzduch má doslova magické účinky. Udělejte si procházku v přírodě, kolem bloku nebo se jen zastavte, posaďte se do trávy nebo se zastavte a vychutnejte si první jarní paprsky na své kůži.

„Bez ohledu na to, kde žijete, příroda je naštěstí všude na dosah. Někomu stačí deset minut, jinému třicet, aby se ocitl v lese, parku či na horách. Čerstvý vzduch a změna prostředí uklidňují náš nervový systém od negativních účinků každodenních stresorů,“ říká doktorka Tiffany Lesterová.

2. Život v pořádku

Když ve vašem domově či v kanceláři panuje chaos, je dost možné, že se to odrazí i na vašem psychickém stavu a vy se budete cítit vystresovaní.

„Někomu může chaotický a neuspořádaný prostor aktivovat nervový systém a ovlivnit duševní zdraví,“ říká terapeut Jesse Kahn a dodává, že uklizený domov či pracovní prostor může vyřešit přetrvávající stres či chaos v mysli.

Přemýšlíte nad vším až moc? Víme, jaký to má dopad na vaše tělo

Zdraví

3. Omezte sociální sítě

Časté bezmyšlenkovité rolování příspěvků je spojováno s nižším sebevědomím i problémy se spánkem.

„Sociální média jsou skvělým nástrojem k propojení lidí, ale zároveň vedou k rozptýlení a znecitlivění toho, co v našich životech opravdu potřebujeme,“ říká registrovaná dietoložka McKel Hill Kooiengaová.

4. Zapisujte si

Psaní deníčku či jen obyčejné zapisování poznámek má doslova terapeutický účinek. Díky němu můžete pochopit své myšlenkové pochody, vypořádat se s nadměrnými emocemi nebo si jen utřídit informace v hlavě. Navíc vám bude stačit jen tužka a list papíru či zápisník.

Sedm tipů, jak posílit svůj vztah ještě před usnutím

Vztahy a sex

5. Meditujte

Meditace je jedním z nejlepších způsobů, jak obnovit spojení mezi svou myslí a tělem. Zkuste se na chvíli zastavit, zavřít oči a přestat myslet na starosti běžného dne. Pokud nevíte, jak na to, vyzkoušejte například nejrůznější aplikace nebo videa s návody.

6. Hýbejte se

Ne nadarmo se říká, že pohyb je všelék. Vyzkoušejte jeho benefity i vy a vyberte si druh sportovní aktivity, který vám bude vyhovovat. Pro někoho to může být párový tanec, pro jiného dřepy v posilovně nebo třeba běh. Vyzkoušet můžete také nejrůznější druhy cvičení podle videí.

7. Najděte si hobby

Kreativní činnosti rozšíří vaše schopnosti, a navíc si u nich odpočinete. Zkuste si přečíst oblíbenou knihu, upleťte šálu nebo vezměte do ruky štětec či tužku a vrhněte se do tvoření malého uměleckého díla. Uvidíte, že díky ručním pracím přijdete na jiné myšlenky. Skvělé jsou také nejrůznější kurzy či kroužky, kde se navíc můžete jednoduše seznámit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak bojovat s osamělostí

Chladné počasí a všudypřítomná tma nahrávají depresím i pocitům osamělosti. Co dělat, když vás přepadne zimní blues a samota se zdá tíživější než kdykoli...

Výběr článků

Načítám