Hlavní obsah

Vztahové vzorce, které je dobré se co nejdříve odnaučit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navazování vztahů nebývá vždy jednoduché, stejně tak péče o ně. O to víc, pokud si partneři v průběhu času osvojí návyky, které mohou dost škodit. O jaké jde?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Unáhlené závěry o tom, jak moc na nás partnerovi záleží, či nezáleží, snaha brát mnohé jako samozřejmost – to jsou jen některé z věcí, které mohou ve vztahu napáchat dost velké škody.

Jak k tomu dodává psycholog Mark Travers, nejen do jeho ordinace chodí lidé s různými typy stížností. A hned uvádí ty nejčastější.

  • Proč musím vždy partnerovi říkat, co ve vztahu chci? To nic neví? Vždyť jsme spolu několik let.
  • Dřív jsem si myslel/a, že jsme kompatibilní. Ale zdá se, že v poslední době nemáme jediný den bez boje.
  • Partner/partnerka na mě nikdy nemá čas, když chci něco já. Miluje mě ještě vůbec?

Pokud se i vy dostanete do spirály podobných myšlenek, možná i pro vás budou užitečné následující řádky.

Nejčastější problémy ve vztazích, které stojí za rozchody

Vztahy a sex

Jak uvádí psycholog pro server Psychology Today, pokud se chcete nejen vyhnout uvedeným stížnostem, ale vztah naopak podpořit, je dobré se zaměřit na tři základní myšlenkové vzorce, které je vhodné se odnaučit co nejdříve.

1. Když někdo nesplní váš požadavek, je mu to jedno

V každém vztahu je normální očekávat, že protějšek bude respektovat vás i vaše požadavky. Někdy se to ale nestane, a lidé mají ihned tendence dospět k závěru, že o ně druhý už nejeví zájem. Toto je mylná představa, kterou je dobré se co nejdříve odnaučit, pokud chcete zlepšit zdraví vašeho vztahu.

Místo toho Travers radí nahradit uvedené myšlení jinými vzorci:

  • Procvičujte trpělivost. Než dělat ukvapené závěry v tom, že někdo dostatečně rychle nezareaguje, naučte se dávat lidem dostatečný prostor na to reagovat. Podle článku publikovaného v akademickém časopise Frontiers in Psychology nám trpělivost spojená s odpuštěním a pokorou může pomoci zmírnit přehnané reakce na nejednoznačné situace.
  • Stanovte si jasná očekávání. Pokud chcete, aby něco bylo splněno v určitém časovém rámci, dejte to všem jasně najevo, aby nedocházelo k nejasnostem. To zajistí, že se obě strany navzájem pochopí.

Jak poznat, že chodíte s nesebevědomým mužem

Vztahy a sex

2. Ostatní přijdou na to, co chcete, aniž byste jim to řekli

Je přirozené, že páry, které jsou spolu dlouho, o sobě vědí mnohé a často i uhodnou, co si druhý myslí. I tak je ale třeba mít na paměti, že i přes nejlepší poznání jeden druhého je jakékoli vytváření domněnek, aniž byste se skutečně zeptali, riskem – pravděpodobně vždy totiž vznikne více nedorozumění než pochopení.

Podobné chování klade na osobu, od které něco očekáváte, nepřiměřenou zátěž, což oba v páru připravuje o úspěšné řešení situace. To nakonec může vést k pocitům obrany, odporu a nakonec i hořkosti.

  • Místo toho zkuste uctivou komunikaci. Výzkum zjistil, že nejkonstruktivnější komunikaci mají páry, které nemají problém jasně vyjádřit jak svoje potřeby, tak i emoce a cokoli dalšího.

3. Kompatibilita znamená vztah bez hádek

„Často předpokládáme, pokud mají být dva lidé spolu, měli by si automaticky rozumět na hluboké úrovni a nikdy by se neměli ve svých názorech rozcházet. Což je špatně,“ upozorňuje odborník.

Jak poukazují nedávné studie, nesouhlas nemusí být vždy vnímán jen negativně. Může to být i známka intimity a družnosti, která buduje vztahy.

„Je pravda, že kompatibilita je důležitá v každém vztahu, zároveň je ale pravda, že nezbytnou součástí partnerství je i umění vyjádřit nesouhlas,“ shrnuje odborník a dodává tipy, jak řešit neshody konstruktivním způsobem.

  • Začněte tím, že vyjádříte své pocity, aniž byste na protějšek ukazovali. To vám pomůže vyhnout se vzájemnému obviňování během rozhovoru.
  • Místo toho, abyste se soustředili na chyby protějšku, zamyslete se nad tím, jak na vás působí.
  • V případě potřeby si dopřejte „oddechový čas“. Díky tomu si vyčistíte hlavu dostatečně na to, abyste se později v klidu mohli soustředit na vyřešení problému bez zbytečných negativních emocí.

Proč potřebujeme svého Pygmaliona aneb Když pozitivní očekávání podpoří pozitivní výsledek

Vztahy a sex

Jak najít vhodného partnera? Minimalizujte nezdravá očekávání

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manželské poradny, Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám