Hlavní obsah

Vzbudila se s nevzhledným pupínkem na čele. Šlo o vzácný druh rakoviny

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australanka Jorgia Robsonová trpěla v dospívání akné, stejně jako její vrstevníci. Když ve svých dvaceti letech objevila na čele nevzhledný velký pupínek, bylo jí jasné, že to nebude to samé. Přesto hned nenavštívila lékaře a čekala, co se z toho vyvine.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vypadalo to jako světlý, ale poměrně velký pupínek. Hned jsem ale věděla, že tak obyčejný určitě nebude,” cituje mladou ženu server Daily Telegraph.

Že se děje něco vážnějšího, se ukázalo v následujícím týdnu, kdy maminku dvouletého Huntera začaly navíc trápit i silné migrény.

„Bolest nechtěla přestat. Navíc se mi najednou špatně dýchalo, hrudník a paže mě začaly bolet,” dodala. Jelikož bolest neustupovala, vydala se nakonec do nemocnice, kde ji prohlédli dva doktoři. Oba se stejným verdiktem, že se jedná o zanícený zduřelý pupínek. Dostala antibiotika a odešla domů.

O dva týdny později ale byla zpět - s větší bolestí a „pupínkem”, který se během té doby zvětšil. Když ani další předepsané léky nezabraly, rozhodl se jiný lékař udělat rentgen.

„Jakmile jsem odevzdala snímek, řekli mi, že jde o netradiční shluk buněk, což neznačilo nic dobrého,” popsala Jorgia. Ještě ten den se dozvěděla ortel - ve skutečnosti šlo o velmi vzácnou formu rakoviny tzv. Langerhansovu buněčnou histiocytózu, při které u ní docházelo k narušení lebeční kosti.

U mladých dospělých se jedná o vzácné onemocnění, častější je u menších dětí. Podle následných vyšetření se zjistilo, že Jorgia měla v lebce tří až čtyř centimetrovou díru, kterou způsobil rostoucí shluk buněk, který postupně narušoval okolní tkáně a kosti.

Mladá žena poté podstoupila operační zákrok, při kterém jí z lebky odstranili poškozenou část spolu s okolní tkání. Místo nevzhledného pupínku teď její lebku „zdobí” dlouhá jizva spojená celkem 23 chirurgickými sponkami.

Roky skrytá nemoc 

I když se nevzhledná bulka objevila mladé ženě na čele teprve před nedávnem a byla poměrně rychle odstraněna, lékaři jí sdělili, že nemoc v jejím těle pravděpodobně propukla již před několika roky.

„Čas od času jsem trpěla migrénami, podle doktorů to mohl být příznak nemoci. I tak jsem prý měla štěstí. Kdyby se vše odhalilo později, mohla se díra v lebce rozšířit až k mozku,” popsala Jorgia vyjádření lékařů.

V současnosti podstupuje pravidelné kontroly, aby se ukázalo, zda se rakovina nerozšířila do jiných částí těla. Jakkoli se zatím zdá, že je vše v pořádku, povaha této nemoci napovídá, že může jít pouze o dočasný stav. Mladá žena tak bude muset podstupovat i nadále pravidelné skenování, aby se opětovné propuknutí nemoci co nejrychleji odhalilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Co způsobuje rakovinu plic u nekuřáků

Největším rizikovým faktorem rakoviny plic je jednoznačně kouření. To ale automaticky neznamená, že jsou nekuřáci této nemoci ušetřeni. Jak vyplývá ze studie...

Léčebné konopí nepomůže každému

Užívání léčebného konopí vyvolává emoce. Jeho příznivci se rozčilují třeba nad tím, proč není víc hrazené ze zdravotního pojištění, když lidem pomáhá. Jeho...

Výběr článků

Načítám