Hlavní obsah

Co způsobuje rakovinu plic u nekuřáků

Novinky, bok

Největším rizikovým faktorem rakoviny plic je jednoznačně kouření. To ale automaticky neznamená, že jsou nekuřáci této nemoci ušetřeni. Jak vyplývá ze studie American Cancer Society, každý pátý nemocný Američan s rakovinou nikdy nekouřil.

Foto: Profimedia.cz

Rizikové není jen kouření samotné, ale také opakované tzv. pasivní vdechování kouře z cigaret.

Článek

Američtí odborníci zveřejnili výsledky třicetileté studie, která byla součástí rozsáhlého preventivního programu právě proti rakovině. Bylo do ní zahrnuto přes 1,2 milionu účastníků. Z hlediska konkrétního výskytu rakoviny plic bylo zjištěno, že za dobu studie počet nemocných nekuřáků s rakovinou plic výrazně narůstal.

„Rakovina plic u nekuřáků má velmi podobné projevy jako u kuřáků. Jde o formu tzv. nemalobuněčného karcinomu plic, tzv. adenokarcinom,” vysvětlil pro Healthonline doktor John Maurice, odborník na hrudní chirurgii a rakovinu plic z kalifornské nemocnice St. Joseph Hospital.

„Neexistuje jedna definitivní odpověď, proč se i u nekuřáků rozvine rakovina plic. Nicméně jsou známé některé rizikové faktory, které k tomu mohou výrazně přispět,” dodal pro Fox News prezident Asociace pro studium rakoviny plic a onkolog Giorgio Scagliotti z italské University of Turin and San Luigi Hospital.

Druhotné, pasivní kouření

Jak uvedl doktor Maurice, výskyt rakoviny plic u nekuřáků může mít jako hlavní příčinu setrvávání v bezprostředním okolí kuřáků. Zároveň dodal, že neexistuje žádná určená hladina, kdy by pasivní kouření, ať venku či uvnitř, bylo pro nekuřáka bezpečné.

Americké Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) definuje pasivní kouření jako „kombinaci kouře vycházejícího z hořícího konce cigarety a kouře, který přímo vdechují kuřáci”.

Pasivní kouř obsahuje stovky toxických látek, z nichž 70 prokázaných způsobuje rakovinu. I proto se omezení vystavení pasivnímu kouření jeví podle mnohých jako nejlepší prevence proti budoucímu výskytu rakoviny u nekuřáků.

Radon jako tichý zabiják 

Bohužel pasivní kouření není jediným faktorem, který může stát za výskytem rakoviny plic u nekuřáků. Druhým významným bývá vystavení nebezpečnému radonu (radioaktivní prvek).

Radon se přirozeně vyskytuje v půdě, nelze ho detekovat zrakem či čichem. Z půdy se pak může dostávat i do některých místností (sklepů) domů.

Znečištěné prostředí jako zdroj rakoviny 

Další možnou příčinou vzniku rakoviny plic může být i znečištěné prostředí, jak uvádí ve svém výzkumu Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC). Lidé by se tak měli více zaměřit na to, co dýchají a v jakém prostředí se vyskytují.

Včasná diagnóza jako klíč k úspěchu

Stejně jako u jiných nemocí, i u rakoviny platí jednoduché pravidlo: čím dříve se na ni přijde, tím větší jsou šance na vyléčení a přežití.

„Především u kuřáků se pak ukázalo nízkoradiační CT hrudníku velmi přínosné nejen k odhalení nemoci, ale také snížení možnosti úmrtí na rakovinu plic,” dodal Maurice.

Anketa

Kouříte?
Ano, delší dobu
9,3 %
Ano, ale jen občas
4,1 %
Ne, skončil/a jsem s tím
23,5 %
Ne, jsem zapřísáhlý nekuřák/nekuřačka
63,1 %
Celkem hlasovalo 724 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření významně ovlivňuje zdraví zubů

Kouření negativně ovlivňuje celou řadu procesů v lidském těle. Pod nátlakem cigaretového kouře tak trpí nejen plíce, ale i další orgány a části těla, včetně...

Proč je tak těžké přestat kouřit

Odložit cigaretu je závazek, který vyžaduje vůli, úsilí a často i utrpení a to nedokáže každý. Vědci nyní vysvětlují, proč tomu tak je.

Výběr článků

Načítám