Hlavní obsah

Scvrkávání u stárnoucích žen předznamenává život ohrožující riziko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy, které se s věkem dramaticky výškově zmenšují, mají podle nejnovější studie dvakrát vyšší pravděpodobnost úmrtí na srdeční choroby. Ukázalo se však, že tomuto problému lze čelit pravidelným cvičením a užíváním vitaminu D a vápníku.

Foto: Profimedia.cz

Zmenšování je přirozený proces. Pokud ale vaše výškové centimetry mizí rychleji, než je norma, je potřeba zpozornět.

Článek

Zmenšování v důsledku stárnutí je přirozeným jevem, podobně jako tvorba vrásek. Ačkoliv se týká obou pohlaví, ženy jsou ke ztrátě výškových centimetrů náchylnější, a to zejména ve středním věku, kdy v průměru ztratí o 1,27 centimetru za deset let. Po 70. roce je pak rozdíl ještě markantnější.

Vědci se rozhodli význam zmenšování podrobit výzkumu a výsledky byly více než překvapivé. Studie se zúčastnilo 2406 švédských a dánských žen ve věku od 30 do 60 let, přičemž předmětem zkoumání byl jejich zdravotní stav na začátku výzkumu a po uplynutí deseti až třinácti let.

Za uplynulý čas se ženy v průměru zmenšily o 0,8 až 1,27 cm, přičemž celková škála začínala na 0 cm a končila na 14 cm. Výzkum také evidoval počet úmrtí. Během výzkumu zemřelo celkem 625 žen, včetně 157 žen, které zemřely na srdeční onemocnění.

Infarkt postihuje stále mladší ženy

Zdraví

Jako zajímavé zjištění se ukázalo, že ženy, které utrpěly velkou ztrátu výšky, definovanou jako více než 2 cm, měly dvakrát vyšší pravděpodobnost úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, jako je mrtvice nebo infarkt, a celkově o 71 % vyšší pravděpodobnost, že zemřou z jakékoliv jiné příčiny.

Každý centimetr ztráty výšky byl spojen s přibližně o pětinu větší pravděpodobností úmrtí z jakékoli příčiny, a to i po úpravě faktorů, jako je hmotnost, věk a životní styl.

Studie uveřejněná v British Medical Journal uvedla, že za ztrátou výšky v produktivním věku mohly nejčastěji osteoporóza, zlomeniny či nedostatek vitaminu D.

Ukázalo se však, že ženy mohou tyto faktory zvrátit pravidelným cvičením, pravidelným užíváním vitaminu D a vápníku. Ty, které byly ve středním věku fyzicky aktivní, měly totiž menší pravděpodobnost, že se ve stáří zmenší, uvedl výzkum švédské univerzity v Göteborgu. Cvičení totiž zvyšuje hustotu kostí, udržuje svaly aktivní a pomáhá k dobrému držení těla.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Infarkt postihuje stále mladší ženy

Infarkt je často považován za zdravotní problém, který nejvíce postihuje ženy středního nebo staršího věku. V poslední době je ale stále častější i u mnohem...

Jak menstruace ovlivňuje zdraví ženy

Kolem menstruace panuje na internetu celá řada mýtů, které u žen vzbuzují mnohdy zbytečné obavy o jejich zdraví. Přestože má menstruační cyklus každá žena...

Výběr článků

Načítám