Hlavní obsah

Vyřadit mléko z jídelníčku? Rozdíly mezi mlékem a rostlinnými nápoji jsou velké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostlinné alternativy mléka zažívají v posledních letech boom. Jednak je to dáno celou řadou mýtů, které kolují mezi lidmi, a pak také přibývajícími fanoušky veganství či ekologicky smýšlejících jedinců, pro které má kravské mléko příliš vysokou uhlíkovou stopu. Z pohledu nutričních látek a pozitivních účinků na zdraví lze ale nahradit mléko jen velmi těžce. Alespoň to vyplývá z velkého srovnání, které nedávno udělali odborníci ve Velké Británii.

Foto: Profimedia.cz

Rostlinné alternativy mléka zažívají v posledních letech boom

Článek

„Nutriční prvky, které lze nalézt v mléku a jeho rostlinných alternativách, jsou velmi rozdílné. Studie ukázala, že mléko má více kalorií, bílkovin, nasycených tuků, vitamínů B2 a B12, vápníku a jódu než jeho alternativy, zatímco ty mají vyšší obsah vlákniny,” upozorňuje doktorka Macarena Staudenmaierová, která porovnání prováděla.

Někteří výrobci rostlinných nápojů i do svých výrobků přidávají vápník či některé vitaminy, problém ale podle Staudenmaierové je, že u každé značky je tomu jinak a je tedy velmi důležité, od jaké značky si dané alternativy mléka zakoupíte.

Pokud si je vyrábíte doma sami, pak sice nemají všechny vitaminy, ale také neobsahují žádné konzervanty a další látky, které se běžně do prodávaných rostlinných nápojů kvůli jejich trvanlivosti a chuti přidávají.

Kravské mléko je pro děti nenahraditelné, tvrdí lékař

Děti

Někdy lidem u kravského mléka vadí vyšší obsah tuku, včetně kalorií. „Ano, kravské mléko má skutečně více nasycených mastných kyselin, stejně tak i více cukrů. Nicméně zároveň i vyšší množství bílkovin, a tedy i aminokyselin či vápníku a jódu,” upozorňuje odbornice na výživu Kyle Crowleyová.

„Ani vyšší obsah tuku a cukrů tak nemusí být na škodu. Jak ukázaly mnohé vědecké studie, mléko a mléčné výrobky jsou přesto spjaté se sníženým rizikem dětské obezity, diabetu 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny tlustého střeva, rakoviny močového měchýře, žaludku či prsu,” dodává Staudenmaierová.

Když už se tedy rozhodnete mléko ze svého jídelníčku zcela vyřadit a nahradit ho rostlinnými nápoji, pak vždy dbejte na to, abyste potřebné nutriční látky tělu dodaly z jiných potravin.

Plnotučné mléčné výrobky jsou zdraví prospěšné, vědci vyvracejí tvrzení o jejich škodlivosti

Zdraví

Antibiotika, hormony a přísady

Producenti mléka a veterináři neustále pracují na hledání způsobů léčby, které by udržely zvířata ve zdravém stavu. Bohužel ne vždy se to obejde zcela bez antibiotik. Nicméně ani mléko od krav léčených antibiotiky neobsahuje stopy těchto látek. Pokud by tomu tak bylo, z mléka by se nedaly vyrobit jogurty ani jiné kysané výrobky. Nicméně chcete-li mít 100% jistotu, že mléko antibiotika neobsahuje, pak kupujte jen Bio mléko.

U prodávaných rostlinných mlék mohou být problémem přísady, které do nich výrobci mnohdy přidávají, ať už kvůli úpravě chuti, prodloužení trvanlivosti či zahuštění nápoje.

Biopotraviny – mýtus versus realita benefitů pro naše zdraví

Zdraví

Odborníci přitom před těmito nápoji všechny varují. „Nápoje na rostlinné bázi, které obsahují aromata, zahušťovadla, rostlinné oleje a gumy, bývají často považovány za vysoce průmyslově zpracované potraviny, které jsou spjaty s obezitou, s vyšším rizikem kardiovaskulárního onemocnění a cukrovkou 2. typu,” varuje pro Daily Mail Crowleyová.

Proto když už preferujete rostlinné nápoje, pak skutečně hleďte na jejich složení a raději si je vyrobte doma sami. Internet je plný návodů, jak na to.

Pozor by si lidé měli dát i například na sójové mléko, které je jednak silný alergen, ale také může obsahovat určité množství fytoestrogenů, které sice mají pro někoho potenciální přínos na zdraví, ale mohou být i velkým rizikem.

Jak se vyznat v typech rostlinného mléka

Zdraví

Bez laktózy

Pokud lidé mají intoleranci na laktózu (mléčný cukr), a trpí na nedostatek enzymu laktázy, který tento cukr štěpí, pak jsou pro ně rostlinné nápoje samozřejmě vhodnější a můžou být i přínosem.

Nicméně dnes se i tomuto faktu přizpůsobily mnohé mlékárny a vyrábějí mléčné bezlaktózové výrobky. Záleží tedy na preferencích každého.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám