Hlavní obsah

Vitamin D chrání tlusté střevo před rakovinou

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOSTON

Lidé s vysokou hladinou vitaminu D v krvi méně často trpí rakovinou tlustého střeva. V rozsáhlé studii to potvrdili lékaři z Harvardské univerzity. Česko přitom zaujímá první místo v počtu lidí postižených touto zhoubnou nemocí. Vitamin rozpustný v tucích vzniká v kůži fotochemickou reakcí vlivem slunečního záření. Část ho tělo přijímá z potravin - mořských ryb, žloutků či mléčných výrobků.

Článek

Doktorka Kana Wuová z Harvardu se svými kolegy vyšetřila 179 pacientů s rakovinou tlustého střeva a konečníku a srovnala jejich zdravotní stav, obsah vitaminů v krvi a věk s 356 zdravými jedinci.

Osoby s vyšší hladinou vitaminu D v krvi byly méně často oběťmi zhoubného nádoru střev. Tato studie podpořila mnohé podobné z předchozí doby, které se zabývaly vztahem vitaminu D a rakoviny tlustého střeva, prsu, vaječníků a slinivky.

"Zjistili jsme, že ochranný účinek vitaminu D před rakovinou byl velmi silný u štíhlých a fyzicky aktivních mužů a žen, ale u osob s nadváhou a neaktivních byl naopak slabší," uvedla Wuová. Podle ní je to způsobeno tím, že osoby s nedostatkem pohybu se stávají rezistentními vůči inzulínu, což zvyšuje silně riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva.

Reklama

Související témata:

Související články

Papilomavirus může způsobit rakovinu krku

Lidský papilomavirus - HPV působí zdravotníkům v posledních letech vrásky. Pohlavně přenosný vir podobný tomu, co způsobuje bradavice, může totiž indukovat...

Pesticidy mohou zvyšovat riziko nádoru mozku

Zemědělci, kteří jsou vystaveni silnému působení pesticidů, ale také ti, kdo je používají při pěstování v uzavřených prostorách, jsou více ohroženi rozvojem...

Výběr článků

Načítám