Hlavní obsah

Víno a destiláty do PET lahví nepatří

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé si čím dál častěji nechávají nalévat sudové víno do PET lahví. Je to levné a praktické. Navíc ho můžete snadno skladovat i v lednici. Naprostá většina z nich však netuší, že víno a destiláty do PET lahví nepatří. Zbytečně si tím koledují o zdravotní potíže.

Článek

Pravda, nemusí jít o potíže, které by se projevovaly nějak dramaticky, ale určitě jde o zbytečné riziko. Alkohol totiž částečně rozpouští polyetylén. A uvolňuje z něj látky, které pak v organismu obsazují receptory určené normálně estrogenům, tedy ženským pohlavním hormonům.

„Pokud se do organismu dostane větší množství těchto látek, dokážou ženám narušit menstruační cyklus,“ vysvětluje Prof. RNDr. Richard Hampl, DrSc. z Endokrinologického ústavu AV.

„U mužů může dojít ke zvětšení prsních žláz, případně k dalším nepříjemnostem. Záleží na tom, jak velké množství zmíněných látek se v alkoholu rozpustilo. Ale ani když tyto látky nevyvolají změny, které bychom si uvědomovali, určitě našemu zdraví neprospívají.“

Podle něj je také otázka, jestli při metabolizování zmíněných látek v organismu nevznikají ve zvýšené míře rizikové volné kyslíkové radikály, které poškozují zdravé buňky. „To je už ale problém na odbornou diskusi,“ přiznává.

Tvrdý alkohol bývá agresivnější

Čím silnější alkohol do PET lahve nalijeme, tím intenzivněji se polyetylén narušuje a v alkoholu rozpouští. „Když bychom ustřihli kousek PET lahve, zvážili ho na přesných vahách, ponořili například do silného destilátu a po určité době, jakmile by uschl, ho znovu zvážili, zjistili bychom naprosto přesně, kolik se ho v něm rozpustilo,“ vysvětluje profesor Hampl.

Pokud jde o možný vliv těchto látek na zdraví, nezaleží jen na síle alkoholu, ale také na tom, kolik ho zvládneme vypít a jak často.

Rozpuštěné látky navíc dodávají alkoholu nepříjemnou pachuť. U destilátů, které běžně obsahují kolem 40 procent alkoholu, to bývá výraznější než u vína, které většinou obsahuje pouze 10 až 14 procent alkoholu.

U piva je obsah alkoholu podstatně nižší: čtyři až pět procent. „U něj by to nemělo vadit, látky vyloučené z plastu ovlivní jen pěnu a trochu obsah oxidu uhličitého,“ vysvětluje profesor Richard Hampl.

Přivézt domů a přelít ho do skla

Podle něj není třeba z tohoto jevu dělat drama, ale ani ho přehlížet nebo bagatelizovat. Uznává, že třeba pro prodej a přepravu sudových vín jsou PET lahve velice praktické. A než víno přivezeme domů, rozpustí se v něm jen minimum látek.

Plastové korky

Producenti vín v poslední době používají stále častěji plastové zátky místo klasických korků. Jednak proto, že jsou levnější, a také je u nich menší riziko, že víno zoxiduje a nebude k pití.

Tyto zátky jsou zhotovené ze speciálních plastů, které se chovají neutrálně a víno je nedokáže narušit tak jako polyetylén PET lahve. Stručně řečeno, bylo by nesmyslným přeháněním, kdybychom v každém plastu viděli potenciálního nepřítele. 

Pokud ovšem cesta není příliš dlouhá a na láhev nesvítí například intenzívní letní sluníčko. „Teplo a sluneční záření vylučování zmíněných látek do vína urychlují,“ vysvětluje profesor Hampl. Doma je podle něj dobré přelít víno do skleněných lahví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám