Hlavní obsah

Většina Čechů se bez práce neobejde, často si nechtějí ani vybírat dovolenou

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě třetiny Čechů zůstávají v kontaktu s prací i během letní dovolené. Na 11 procent zaměstnanců si nevybírá ani jeden týden volna vcelku. Mnoho lidí, zejména ze starší generace, má zakořeněný názor, že věrnost podniku nebo společnosti prokáže tím, když si dovolenou nevezme. „Je to absolutní nesmysl,“ soudí známý psycholog doktor Karel Humhal.

Foto: Václav Pergl, Právo

Češi si neodpočinou ani na dovolené.

Článek

A doktor Martin Kořán, klinický psycholog pražské Nemocnice Na Homolce, dává Humhalovi za pravdu. „Věrnost podniku už se dávno neprojevuje tím, že si nevybereme dovolenou. Naopak dobrý a odpovědný vedoucí by na dovolenou svého pracovníka měl i poslat. Dobře přece ví, že odpočatý člověk v určité funkci je mnohem výkonnější. Změna prostředí každému prospěje a uvolní organismus.“

Myslet si, že věrnost podniku rovná se nebrat si dovolenou, je hloupé už i proto, že pracovník, který je dlouhodobě ve stresu, může z ničeho nic mít vážné zdravotní problémy a to ho vyřadí na dlouhé měsíce ze zaměstnání. A hle – jde to i bez něj. „Zkrátka všichni jsme nahraditelní,“ dodává doktor Kořán.

Jak dlouho odpočívat

A jak vůbec dlouhá by měla dovolená být, aby nám skutečně obnovila síly? Je to velmi individuální. Ale rozhodně by měla být taková a tolikrát v roce, abychom se vždy měli na co těšit.

Část psychologů se domnívá, že dovolenou je výhodnější si během roku rozfázovat. Stačí prý sedm až deset dní, ideální je ale 14 dní. Doba mezi dovolenými by měla být tři až čtyři měsíce. Naše mysl se bude mít na co těšit, a to nám dodává pozitivní energii.

Druhá část psychologů si ale myslí, že když je dovolená krátká, z pracovního prostředí nevypadneme a neodpočineme si. Odůvodňují to tím, že první týden pořád ještě uvažujeme nad tím, co bylo v práci. Druhý týden se uvolníme a třetí týden už zase přemýšlíme, co nás v práci čeká. Proto by dovolená měla trvat minimálně 14 dní až tři neděle.

Na dovolenou vyrazí 62 procent Čechů

Letošní letní dovolenou stráví 62 procent Čechů buď v cizině, nebo v některé z turistických lokalit v tuzemsku. Množství českých občanů, kteří letní dovolenou stráví mimo domov, poprvé dosáhne po mírném poklesu v řádu procent hodnot z předkrizového roku 2008. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mag Consulting. Z těch, kteří na dovolenou pojedou, jich 60 procent směřuje do Česka.

Podle ředitele Mag Consultingu Jaromíra Beránka má trávení dovolené mimo domov v Česku tradici, protože 13 procent všech rodin vlastní chalupy a chaty. To je výjimečný fenomén, v menším rozsahu se vyskytuje jen na Slovensku a ve Skandinávii, uvedl Beránek.

Pouze šest procent Čechů na trávení dovolené mimo domov nevidí nic zajímavého, a proto se během volna nikam nechystá. Nejčastěji podle Beránka pojedou Češi na zahraniční dovolenou vlastním vozem (44 procent). Následuje letecká doprava, kterou využije 28 procent dotazovaných, autobusem 23 procent a po železnici pět procent respondentů.

Chtějí poznávat nová místa

Dvě pětiny Čechů chtějí při své dovolené poznávat nová místa a nové lidi. Naopak zhruba čtvrtina by ji raději strávila na známých místech. Jedenatřicet procent lidí chce i nechce poznávat nové. Vyplynulo to z dalšího průzkumu, tentokráte agentury Median.

Podle zjištění agentury si pobyt u moře naplánovalo 43 procent občanů. Přibližně desetina lidí zůstane o dovolené doma a devět procent coby turisté vyrazí v létě do českých nebo moravských hor.

Věnovat se sami sobě

Ať o dovolené zůstaneme doma, nebo pojedeme na chatu či do ciziny, vždy bychom se měli věnovat sami sobě, svým zájmům, koníčkům, dělat to, na co během pracovního dne, týdne, měsíce nemáme čas, ale co nás zajímá a my to neustále pro nával práce odkládáme.

K aktivní dovolené patří i sport a upevnění fyzické kondice. Ne ale sportovat za každou cenu ve snaze dohnat, co jsme rok zanedbali. Naopak lepší je vytrvalostní sport a k tomu i zdravá strava, tedy dostatek zeleniny a ovoce. A když k tomu přidáme i setkání s přáteli při skleničce dobrého vína, pak nás taková dovolená uspokojí a dobije baterky.

Na jak dlouho odcestovat?

Nejběžnější délkou dovolené zůstávají dva týdny, které volí 49 procent lidí. Vyplývá to z šetření, které uspořádal portál Jobs.cz mezi 1335 svými uživateli.

„Masové rozšíření mobilních telefonů již dříve proměnilo způsob trávení dovolené. Většina lidí je už celkem dlouho zvyklá na to, že jim kolegové nebo obchodní partneři mohou v pracovních záležitostech zavolat v podstatě kdykoliv. Nástup rychlého mobilního datového spojení to však posouvá ještě dále. Mnozí Češi si zvykli mít neustále synchronizovanou mailovou schránku v telefonu, a to i během pobytu mimo ČR,“ uvedl k průzkumu Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která Jobs.cz provozuje.

Změna prostředí každému prospěje, uvolní organismus
Martin Kořán, psycholog

Tento trend se podle něj pravděpodobně v dohledné době nezmění. Pracovní a soukromá rovina života je u velkého množství lidí čím dál tím propojenější. „Smyslem dovolených je načerpání sil do dalšího období. Je proto i v zájmu firem, aby si jejich zaměstnanci volno skutečně užili,“ dodal Dombrovský.

Reklama

Související články

Jak získat zpět energii a pozitivní náladu

Často během dne zíváte a cítíte se neustále velmi unaveni? Pak vám jednoduše chybí energie. I když nikdo pořádně netuší, co to vlastně ta energie je, její...

Letní dobrůtky, jež potěší děti i dospělé

Krásné počasí přímo vybízí k zahradním oslavám. Připravili jsme pro vás hned několik výtečných receptů, na kterých si pochutnají malí i velcí. Jedná se o lehké...

Výběr článků

Načítám