Hlavní obsah

Vědci zmapovali genom ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Nizozemským vědcům se jako prvním na světě podařilo zcela zmapovat genom ženy, tedy rozkrýt všechny její geny. Oznámilo to lékařské univerzitní středisko v Leidenu na západě Nizozemska.

Foto: Profimedia.cz

Zmapování genomu ženy umožňuje především lepší pochopení chromozomu X.

Článek

Jedná se o genom jedné členky týmu. "Zmapování genomu ženy umožňuje především lepší pochopení chromozomu X, protože žena má dva exempláře," řekl ředitel nizozemského vědeckého týmu Gert-Jan van Ommen.

Výsledky práce nizozemských genetiků budou podle střediska v Leidenu brzy zveřejněny, ovšem s výjimkou některých soukromých údajů. Zatím výsledky údajně neviděla, a tedy neověřila, ani vědecká obec.

Jedná se údajně také o první kompletní sekvence DNA u evropského člověka, protože dosud byly podle Nizozemců zcela rozkryty a zveřejněny genomy jen u zvířat a u čtyř mužů, dvou Američanů a dvou Afričanů.

Genom sdružuje všechny geny, které určují odlišnosti lidí

Někteří vědci ve světě vyjádřili zájem o poznatky z Nizozemska. "Čím více se zveřejní údajů, tím větší máme šanci vnímat podobnosti a rozdíly mezi nimi a pochopit způsoby, jakými geny vzájemně fungují," vysvětlil kanadský genetik Stephen Scherer. Je podle něj důležité mít pro srovnávání ženský genom.

Mapa lidského genomu, čítající asi tři miliardy částí kódu DNA a na 40 000 genů, byla poprvé sestavena v roce 2001 mezinárodním konsorciem. Genom sdružuje všechny geny, které určují specifičnost každého člověka, jakou je barva očí a vlasů, nebo jeho dispozice k rakovině, cukrovce a dalším nemocem.

Reklama

Související témata:

Související články

Genetické testy pomáhají předcházet nemocem

Zajímá-li vás jaké nemoci vám hrozí, zaplaťte si speciální genetickou analýzu. Testy odhalí dispozice pro více než dvacet chorob. Na základě výsledků lékař...

Vzpomeňte si, čím trpěli vaši předkové

Lékaři se při vyšetření často ptají na rodinnou anamnézu. Ta je důležitá, neboť odborné studie prokazují u stále většího počtu onemocnění vrozenou dispozici....

Pesticidy způsobují poškození DNA a rakovinu

Když přišli chemikové s vynálezem pesticidů, zemědělci jásali, že konečně maximalizují své výnosy a svět nebude hladovět. Jenže s postupem času začalo lidstvo...

Výběr článků

Načítám