Hlavní obsah

Vědci prý přišli na tajemství věčného mládí

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledání pramene mládí bylo námětem nejednoho velkofilmu či výzkumu již před dávnými roky. I v dnešní době po věčném mládí nejeden člověk touží, a to nejen ze zdravotních důvodů. A jak se zdá, jedna z věčných hádanek lidstva bude možná konečně rozluštěna.

Foto: Profimedia.cz

Vědci zjišťují, jak různé procesy a akce probíhající v mozku mohou ovlivňovat délku a kvalitu života.

Článek

Odborníci i laici se po staletí snaží odhalit tajemství dlouhého života. A ve 21. století možná bude lidstvo zase o krok blíže realizaci. Během nového rozsáhlého výzkumu totiž vědci v lidském mozku identifikovali oblast, která může ovlivňovat proces stárnutí.

Vědci věří, že hypotalamus – tedy oblast, která kromě mnoha jiného ovládá hlad, žízeň, reguluje tělesnou teplotu nebo únavu – je oním tajemným "pramenem mládí", který ovlivňuje, jak se naše tělo bude měnit postupem času. Přesněji prý objevili jakousi signální věkovou dráhu, která dává prostor pro boj s nemocemi a stářím a prodlužuje tak "životnost" organismu.

"Ze studie je jasně patrné, že mnohé procesy stárnutí jsou řízeny hypotalamem. Zajímavější na celém projektu je ale fakt, že specifickou změnou signálů v hypotalamu (alespoň u myší) lze zpomalit proces stárnutí a dosáhneme tak delšího věku," vysvětlil pro Daily Mail s nadšením profesor Dongsheng Cai z Albert Einstein College of Medicine ve Spojených státech.

Zánětlivé procesy a stárnutí

Hypotalamus také hraje významnou roli v růstu, vývoji a reprodukci organismu. Podle profesora Caie hraje tato část mozku klíčovou roli právě při stárnutí a jeho vlivu na celý organismus. "Jak lidé stárnou, v různých tkáních nastávají zánětlivé procesy. Mnohé z takových zánětů jsou pak spojovány s chorobami, které úzce souvisí s věkem, např. kardiovaskulární onemocnění, různé druhy rakoviny nebo neurologické nemoci," vysvětluje.

Během let výzkumu profesor Cai zjistil, že stejné zánětlivé procesy v hypotalamu mohou vést ke kombinaci zdravotních potíží, které následně vedou ke vzniku srdečních chorob či cukrovky.

Aby zjistil přesnější "pochody" v hypotalamu, rozhodl se podrobně sledovat jednotlivé procesy v této oblasti, se zaměřením na specifický proteinový komplex. Z jednotlivých testů zjistil, že při aktivaci uvedeného proteinového komplexu se u myší výrazně zrychlil proces stárnutí. Naopak při blokování dané oblasti se "životnost" zkoumaných myší prodloužila o 20 procent.

Současná zjištění a procesy probíhající v hypotalamu jsou každopádně prvním krokem nejen k možnému prodloužení života člověka, ale také k léčbě nemocí spojených právě se stárnutím.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství věčného mládí Madonny

Málokdo by hádal Madonně 53 let. Na svůj věk vypadá skutečně výborně. Ale jak i ona sama říká, za její vzhled nemohou ani tak plastičtí chirurgové, jako...

Výběr článků

Načítám