Hlavní obsah

Varování smrtí na cigaretách má opačný účinek, tvrdí psychologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rakovinou, neplodností, impotencí či pomalou smrtí, tím vším se snaží zdravotníci na krabičkách cigaret přimět kuřáky, aby s nezdravou libůstkou přestali. Jenže podle nejnovější studie tato varování mohou mít na pravidelné kuřáky opačný účinek.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Varování smrtí na krabičkách cigaret mají možná opačný účinek.

Článek

Smrtí vyhrožující varování nutí kuřáky nalézt v sobě mechanismus, jak se s takovým hrozivým textem vyrovnat a naopak si ospravedlnit kouření a pokračovat v něm.

Mnohem účinnější je podle týmu amerických, švýcarských a německých psychologů strašení atraktivitou. Když totiž kuřáci na krabičkách čtou, že se při kouření zhorší jejich vzhled a atraktivita, típnou cigaretu mnohem pravděpodobněji. A ještě silnější účinek má varování týkající se vzhledu na mladé kuřáky.

„Obecně, když kuřáci čelí varování proti kouření týkající se smrti, snaží se s nimi aktivně vyrovnat a obhajují svou potřebu kouřit nadále. Takže uvažování o smrti naopak v lidech vyvolává nutkání dále kouřit,“ tvrdí vedoucí autor studie Jochim Hansen z New York University.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci vymysleli vakcínu pro odvykání kouření

Kuřákům, kteří neúspěšně bojují se svým zlozvykem, svítá na lepší zdravotní časy. Farmaceutické společnosti totiž vyvinuly vakcínu, která kuřákům pomáhá odolat...

Výběr článků

Načítám