Hlavní obsah

V pití alkoholu je ČR čtvrtá v Evropě

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České republice patří v pití alkoholu čtvrtá příčka v Evropě. Vyplývá to ze studie Světové zdravotnické organizace, v níž porovnávala národní strategie v pití alkoholu ve 118 zemích šesti kontinentů světa.

Foto: archiv autora

Filmový milovník Rolf Wanka (1901 - 1982).

Článek

"Jsme mimořádně nízko hodnoceni za opatření, která mají omezovat spotřebu alkoholu," prohlásil Ladislav Csémy, vedoucí laboratoře pro studium závislosti psychiatrického centra v Praze.

Začínají už v sedmi letech

Podle této studie ročně spotřeba alkoholu v ČR dosahuje deset litrů na obyvatele včetně kojenců. Pokud se berou v úvahu jen obyvatelé nad 15 let, pak je to 14,9 litru alkoholu za rok. Nejvíce v Evropě pijí obyvatelé Lucemburska, kde na dospělého připadá 17,1 l čistého alkoholu, dále Portugalska (16,6) a Irska (15,8).

"V roce 1978 dvanáct procent sedmiletých dětí v ČR mělo zkušenost s pivem, 5,5 procenta s vínem a s destilátem necelá tři procenta. Před deseti lety, kdy proběhl poslední výzkum, už mělo s pivem zkušenost skoro 30 procent, s vínem 16 a s destilátem sedm procent těchto dětí. Protože spotřeba alkoholu od té doby stále roste, budou čísla nyní ještě vyšší," řekl primář Karel Nešpor, vědecký sekretář Společnosti návykových nemocí a národní koordinátor evropského akčního plánu o alkoholu Světové zdravotnické organizace.

Mladí lidé ve věku 16 let holdují alkoholu už zcela běžně a někteří se i víckrát za měsíc opijí. Ukázala to studie, která se pod hlavičkou Rady Evropy uskutečnila opakovaně třikrát po sobě v letech 1995 až 2003 v zemích Evropy včetně ČR. Průzkum se zaměřil na pití alkoholu, kouření a užívání nelegálních drog.

Zvyšuje se také zájem o destiláty

Jestliže v roce 1995 byly destiláty u dívek nejčastěji konzumovaným druhem alkoholu, postupně narůstala obliba piva. V současné době více než šestkrát za měsíc pije pivo 33,6 % šestnáctiletých chlapců a 14 % dívek. To je o 6 % u chlapců více než v roce 1995 a u dívek o 7 % víc.

Podobně je tomu i s pitím vína a destilátů. Jestliže v roce 1995 pilo víno 6krát za měsíc 5,8 % chlapců a půl procenta dívek, tak loni to bylo 7,8 % chlapců a 9,4 % dívek. Roste u 16letých i obliba destilátů. Šestkrát za měsíc ho v roce 1995 pilo 13 % chlapců a 9,7 % dívek. Nyní je to 14 % chlapců a 11,5 % dívek. "Zarážející je, že v posledním měsíci shodně chlapci i dívky uvedli, že se třikrát opili," soudí Ladislav Csémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Červené víno snižuje riziko rakoviny prostaty

Američtí vědci tvrdí, že víno z modrých hroznů snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty. Příznivé účinky na prostatu má přitom jen červené víno, neboť u bílého...

Výběr článků

Načítám