Hlavní obsah

V osmdesáti naplavou kilometry, senioři pokořují pomyslný La Manche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Elán i kondici mohou závidět osmdesátileté Anně Jerhotové z Českých Budějovic i daleko mladší ročníky. Do důchodu neodešla, pracuje jako fyzioterapeutka a na bazéně plave kilometry. Do projektu Přeplavme svůj La Manche se přihlásilo jen na jihu Čech přes tři sta seniorů.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Anna Jerhotová (vlevo) a Ludmila Hervířová na českobudějovickém bazéně

Článek

„Vždycky teď z práce mířím rovnou do bazénu. Většinou uplavu tak tisíc metrů. Když projekt začínal, pokořila jsem i pomyslný La Manche, bylo to dohromady 34 kilometrů. Letos to až takové nebude,“ vyprávěla na bazénu Novinkám Jerhotová.

Ta se také věnuje józe, jezdí na kole a dalším koníčkem je třeba tanec. Zkrátka žije stále na plno. „Do důchodu jsem vlastně neodešla. Pracuju jako fyzioterapeutka a v posledních letech se zaměřuju hlavně na děti,“ reaguje na otázku, jak si užívá důchod, Jerhotová.

Využívá všech příležitostí k aktivitám. „Soutěžím například i na akcích Unie sportu. Nechci živořit, chci žít,“ zdůrazňuje žena.

První centrum v ČR. V improvizovaném pokoji si senioři vyzkoušejí technické vychytávky

Internet a PC
Foto: Pavel Orholz, Novinky

Anna Jerhotová si plavání opravdu užívá.

Podobné heslo vyznává i o dva roky mladší Ludmila Hervířová. „Když máme hodinu a půl, mohla bych dát až dva kilometry. Ale to tělo už chce svoje, občas mám i nějakou křeč, takže naplavu tak šestnáct set metrů. V týdnu zajdu na bazén teď tak čtyřikrát,“ konstatuje.

Také ona si pochvaluje, jak sport pomáhá k životní kondici. „Je to skvělé na klouby, na všechno. Pracovala jako stavební technička. Teď mám na sport hodně času a důchod si užívám,“ doplnila Hervířová.

Po plavání se chodí i na pivko

Mezi plavci je i 74letý Mirek Maxa z Českých Budějovic. „V únoru chodím často, ale v létě spíš elektrokolo s partou kamarádů, ještě z gymnázia v Třeboni. To dáme i třeba sedmdesát kilometrů,“ vysvětluje Maxa. Plavání mu přináší hlavně dobrou náladu a kilometry moc neřeší. „Záleží na tom, jak chvátáme na pivo. Většinou tak těch osm set metrů. Včera ale šest set, protože jsme právě zašli na jedno,“ doplnil Maxa.

Celorepublikový projekt Přeplavte svůj La Manche spočívá v tom, že se sčítají naplavané kilometry seniorů. Ti mají také v únoru díky tomu slevu u vstupu na bazén. Na jihu Čech pomáhá seniorům Klub Aktiv. „Jen od letošního roku máme 60 nových členů a celkem je to už přes pět set. O naše akce – ať už kulturní, společenské, vzdělávací, nebo sportovní – je obrovský zájem,“ ujistil předseda spolku František Batysta.

Doplnil, že na akci La Manche se přihlásilo 370 seniorů. „Zaúřadoval však také covid a chřipky, takže plave asi přes dvě stě lidí,“ dodal Batysta.

Cvičení pomáhá zabraňovat vzniku Alzheimerovy choroby

Zdraví

Výmyky, vzpěry i kliky. Třiasedmdesátiletá seniorka je hvězdou crossfitu

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám