Hlavní obsah

Už dvojí spálení kůže zvyšuje riziko melanomu

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékaři varují, že by se lidé měli slunečním paprskům vystavovat skutečně jen s mírou. Podle nich již druhé spálení pokožky v životě může vyvolat melanom, tedy nejzhoubnější kožní nádor. "Už dvoje spálení kůže zvyšuje riziko melanomu u ženy 1,5krát, u mužů 2,8krát," řekla docentka Jana Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Foto: Zuška?Zuška!

V Kongresovém centru ve Zlíně bude čtyři sta účinkujících.

Článek

Tři a více spálení za život toto riziko dokonce zvyšují u žen 2,3krát a u mužů až 7,6krát. Proto je důležité si chránit pokožku před slunečními paprsky.

Kůže má paměť

"Je jenom na nás, jakou péči své pokožce dáme, když se chceme slunit. Slunění ale vůbec nepotřebujeme. Z hlediska zdravotního je to nesmysl," tvrdí docentka Hercogová. Nabádá, abychom se před každým delším pobytem na slunci chránili krémy s ochrannými UV filtry, protože kůže si spálení pamatuje, a to se může později vymstít.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Opalujete se rádi a často?

"Ženy by měly vědět, že dohněda opálená pleť sice vypadá přitažlivě, ale mnohem rychleji stárne a vrásčití," uvedla Hercogová. Jak připomněla, malé děti vůbec nesmějí na slunce, protože mají velmi citlivou pleť a rychleji dochází k jejímu poškození.

Nebezpečné koupání

Lékaři v době tepla dále varují před skoky do vody bez předchozího osmělení, které má trvat nejméně třicet až šedesát vteřin.

"Jestliže dorazíme na koupaliště po delší chůzi a střemhlav skočíme do vody, která je mnohem chladnější než vzduch, může dojít k selhání oběhového systému, k zástavě srdce a následnému utonutí," varuje pražský internista doktor Jakub Malý.

Kardiaci a lidé trpící cukrovkou či jinými chronickými nemocemi by měli vycházet na slunce co nejméně a vyvarovat se jakékoliv fyzické zátěže. Ta v horkém počasí může jejich nemoc zhoršit.

Anketa

Opalujete se rádi a často?
Ano
52,6 %
Ne
47,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 570 čtenářů.

Reklama

Související články

Opalování nesmí být hazardem

Stačí, když nás slunce v dětství jednou či dvakrát pořádně spálí. Kůže je v této době nejcitlivější a její poškození je proto nejzávažnější. Kromě toho spálení...

Opalovací krémy rakovině kůže nezabrání

Lékaři neustále varují před spálením pokožky slunečními paprsky. Opalovací krémy ji sice ochrání, avšak nezabrání vzniku rakoviny kůže. Prohlásil to lékař...

Před sluncem je třeba chránit i vlasy

Chránit si pokožku krémy na opalování považujeme za samozřejmé. Bez použití těchto přípravků se již dnes jen málokdo odváží vystavit slunci. Na co však v létě...

Výběr článků

Načítám