Hlavní obsah

Ušní svrab dokáže potrápit nejen vašeho domácího mazlíčka

Právo, Eva Božoňová

Zpravidla si myslíme, že je to onemocnění přežité a v civilizované společnosti se už dávno nevyskytuje. Ušní svrab však hrozí našim domácím mazlíčkům i dnes a výjimečně se od nich můžeme nakazit i my.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Mnohem většími problémy s ušima, především záněty, trpí plemena se svěšenými boltci.

Článek

Potřásá váš pejsek či kočička neustále hlavou? Naklání ji ke straně, či si tře packou ouško? Při zběžné prohlídce můžete v boltci objevit cizí těleso, které vašeho mazlíčka obtěžuje. Osiny, kousky travin nebo dotěrný drobný hmyz sice zvukovod podráždí, snadno je ale vytřete vatovou tyčinkou či opatrně vyjmete pinzetou.

Pokud však zvířátko něco trápí, aniž při zběžné prohlídce odhalíte původce obtíží, může být jednou z příčin i ušní svrab.

Nejčastěji se vyskytuje u koček, od nich se však mohou nakazit i psi, i když u nich nebývá ušní svrab příliš častý.

„Většinou ho diagnostikujeme u jedinců, žijících ve špatných hygienických podmínkách,“ řekl nám MVDr. Miloš Sedlář z veterinární kliniky v Praze-Košířích. „V zanedbaných chovech se může rozšířit mezi celou smečku, od postižené feny se velmi snadno nakazí i její štěňata.“

Bez rozdílu plemene

„Nelze říct, že by některá psí plemena byla k tomuto onemocnění náchylnější. Mnohem většími problémy s ušima, především záněty, trpí plemena se svěšenými boltci. Proto jim také zodpovědní majitelé častěji kontrolují ouška, a díky tomu také zjistí problém mnohem dříve.

Ušní svrab je přenosný na všechny masožravce, a tudíž i na člověka. Stává se to však jen výjimečně, zpravidla u lidí s oslabenou imunitou. Navíc není na rozdíl od jiných druhů svrabů pro člověka nebezpečný.

Počátky zánětu většinou odhalíte, když svému miláčkovi přičichnete k oušku. Nelibý zápach se totiž zpravidla dostaví dřív než nepříjemný výtok. Jestliže vám tedy váš mazlíček najednou nevoní, je nejvyšší čas navštívit veterinární ordinaci. Onemocnění ušním svrabem je ale v tomto směru zrádné.

Navenek se projevuje pouze černo-hnědým mazem ve zvukovodu, který nemusí být vůbec cítit. Někdy je téměř suchý a drobí se v malých kouscích, připomínajících částečky zaschlé krve. Po poškrábání v něm může být krev opravdu přítomna.

Postižené zvíře se často drbe a třese hlavou, protože je nemocné ouško svědí. Dokonce už tolik netouží po pohlazení. Někdy může být zánět i velmi bolestivý, protože traumatizace vnějšího boltce škrábáním či úderem o okolní předměty velmi často způsobí krvácení a vznik hematomu.

Nezvaný host

Navenek se svrab projevuje zánětem zevního zvukovodu. „Častěji objevíme nejprve tento problém. Teprve při podrobnějším veterinárním vyšetření zjistíme napadení parazitem,“ říká doktor Sedlář.

„Původce choroby – latinsky Otodectes cynotis – je velký zhruba půl milimetru a jeho vývojový cyklus trvá zhruba tři týdny. Parazit žije na povrchu kůže ušního boltce, naštěstí si v ní ale nevrtá chodbičky, jak to činí některé jiné druhy svrabu. Zánět může být sekundárně komplikován ještě dalšími původci, jako jsou bakterie nebo kvasinky.“

Všichni najednou

Při běžném průběhu nedoprovází ušní svrab zvýšená teplota ani celková alterace organismu. Pokud se nemoc objeví u některého z domácích zvířat, měla by rukama veterináře projít všechna současně. Léčba je totiž nutná u celého chovu. Dnes již existují běžně dostupné účinné preparáty.

Aplikují se lokálně do zvukovodu, na kůži zvířete nebo v injekční formě a onemocnění spolehlivě zlikvidují. Během léčby je mimořádně důležitá hygiena okolí a omezení styku zdravých zvířat s nemocnými. Léčbu by měl vždy řídit veterinární lékař, který také určí nezbytnou asanaci prostředí. Prognóza úplného vyléčení je velmi dobrá.

Důležitá je však i prevence, spočívající v pravidelné kontrole uší a zvukovodu, abychom zánět a napadení parazitem objevili co nejdříve. Pokud se k původní infekci přidají komplikace, může druhotný zánět odstartovat vážné onemocnění vnitřního ucha, které bohužel často způsobuje nevratné poruchy sluchu.

Pro zdravé slechy

Na trhu je k dostání řada přípravků, které mohou napomoci při pravidelném užívání zdraví vašeho psa. Jsou to například:

– OTIFREE Vétoquinol: roztok k čištění zevního zvukovodu (60 ml, cena cca 160 Kč)

– BEAPHAR Ear-Cleaner: kapky k pravidelnému použití, uvolňují nečistoty a maz, zmírňují podráždění sliznice (50 ml, cena cca 120 Kč)

– VERSELE LAGA Ear Care: čisticí a zvláčňující mléko, aplikuje se s pomocí gázy či vaty (150 ml, cena cca 169 Kč)

– VETRIDERM: rozpouští maz a špínu, vhodný k prevenci u zvířat, trpících opakovanými záněty vnějšího ucha (100 ml, cena cca 190 Kč)

Reklama

Související články

I domácí mazlíčci mohou žít v luxusu

Považujete svého domácího zvířecího miláčka za člena rodiny? Pak se zajisté snažíte, aby se měl co nejlépe a žil si nad poměry ostatních zvířat. Tím samým...

Za psa bez vodítka pokuta až 50 tisíc

Drakonický trest až padesát tisíc korun čeká na majitele psů, kteří je nechají volně pobíhat na místech, kde to obecní vyhláška zakazuje. Včera Sněmovna...

Výběr článků

Načítám