Hlavní obsah

Tři mýty o poruchách příjmu potravy, které škodí zdravým i nemocným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Každý, kdo se někdy setkal osobně nebo zprostředkovaně s někým, kdo trpěl vážnými potížemi spojenými s poruchami příjmu potravy, se nejspíš snažil dotyčným pomoci. Stejně tak by určitě chtěli pomoci i ti, kteří se s nikým takovým zatím nepotkali. Jenže jak pomoc nemocným, tak i orientaci, a vůbec rozpoznání možných příznaků potíží často hatí mýty, které mezi veřejností stále přetrvávají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jako klinická psycholožka se zkušenostmi v oblasti poruch příjmu potravy vyslechnu řadu příběhů lidí a jejich zkušeností s tímto problémem. Ať už jde o ně samotné, nebo jejich příbuzné, mnozí tomu chtějí porozumět a pomoci. Bohužel řada z nich má jedno společné - nemají mnohdy ani základní fakta o problému. A pokud už něco vědí, není to často pravda,“ tvrdí psycholožka Cortney Warrenová.

Rovnou k tomu uvádí tři největší mýty, které slýchá nejčastěji a jež mnohdy vedou k nedostatečnému rozpoznání nebo nepochopení zkušeností lidí, kteří se s podobnými problémy již potýkají.

1. Všichni nemocní mají podváhu

Jak se uvádí v Diagnostickém a statistickém manuálu duševních poruch, který vydala Americká psychiatrická asociace, technicky existuje osm různých poruch příjmu potravy, se kterými může být člověk diagnostikován. Nejvíce zkoumané a diagnostikované jsou mentální anorexie, mentální bulimie a záchvatovité přejídání. S výraznou podváhou je přitom úzce spojována jen anorexie.

Co na vás prozradí, že máte nezdravý vztah k jídlu

Zdraví

Jedinci trpící bulimií mají ve skutečnosti často běžnou „průměrnou“ hmotnost nebo mírnou nadváhu, polovina lidí trpících přejídáním je pak výrazně obézní.

2. Poruchy příjmu potravy nejsou nijak závažné

Bohužel mnozí jedinci, ale i některá média, přinášejí obraz poruch příjmu potravy jako něčeho, co je pro daného člověka obtěžující, ale ne tak závažné jako různé další nemoci. Bohužel i kvůli tomu si řada lidí myslí, že pokud je nebo jejich blízké nějaká taková porucha potká, jejich život to nijak výrazně neovlivní, tvrdí Warrenová.

„Naopak je pravdou, že uvedené poruchy představují závažné duševní potíže, které bývají často provázány s dalšími. Ačkoli je pak každá ze známých poruch jedinečná, všechny jsou spojeny s vážným psychickým, fyzickým a sociálním postižením,“ varuje odbornice. Žádná z nich by proto neměla být brána na lehkou váhu.

3. Postihují pouze mladé ženy

„Přestože se poruchy příjmu potravy obvykle rozvíjejí během dospívání nebo mladé dospělosti a jsou častější u žen než mužů, nedávný výzkum ukazuje, že tyto poruchy postihují lidi mnoha etnických skupin, pohlaví, věkových i socioekonomických skupin,“ vyvrací další z mýtů odbornice.

Jak poukázal výzkum, v komunitním vzorku více než 2000 dospělých „splňovalo“ zhruba 3,5 procenta všech žen a dvě procenta mužů kritéria určující záchvatovité přejídání.

Zákeřná anorexie trápila ženy bohaté i chudé

Styl

Stále více lidí trpí psychogenním přejídáním, bulimií či anorexií

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám