Hlavní obsah

Třetina obyvatel světa má v sobě bakterii tuberkulózy

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvě miliardy lidí, tedy třetina světové populace, v sobě nosí bakterii způsobující tuberkulózu (TBC). Experti na plicní onemocnění proto na lékařské konferenci v mexickém Cancúnu vyzvali státy k investování do vývoje lepších diagnostických metod, vakcín a léků proti této nebezpečné nemoci.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Tuberkulóza jako příčina úmrtí přibývá hlavně u migrantů, bezdomovců a v poslední době i injekčních narkomanů.

Článek

„V České republice je situace naštěstí úplně jiná a máme všechny nejmodernější léky k léčbě. Problém se hlavně týká rozvojových zemí,“ řekl Právu hlavní hygienik republiky Michael Vít. Jak připomněl, tuberkulóza je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v rozvojových zemích. Spojována je s chudobou a loni si vyžádala životy dvou miliónů lidí.

Nejčastěji u migrantů, bezdomovců a narkomanů

„V ČR ročně onemocní na TBC asi osm pacientů ze sta tisíc obyvatel,“ informoval Vít. Loni bylo v Česku hlášeno 835 případů tuberkulózy a 56 lidí na ni zemřelo. To je stejný počet jako předloni. Tuberkulóza jako příčina úmrtí přibývá hlavně u migrantů, bezdomovců a v poslední době i injekčních narkomanů. Největší počet hlášených onemocnění byl loni v Pardubickém kraji – 12 případů na 100 tisíc obyvatel.

„Česko se řadí mezi země s příznivou situací TBC a fungující kontrolou,“ soudí také přednosta kliniky TBC Všeobecné fakultní nemocnice v Praze profesor Jiří Homolka. Protože ale ČR leží na hranici zemí se situací méně příznivou, je to jeden z důvodů, proč je nutné věnovat této chorobě i u nás intenzívní pozornost.

Reklama

Výběr článků

Načítám