Hlavní obsah

Třetina Čechů nekontroluje údaje na potravinách

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třetina Čechů nekontroluje při nákupu potravin žádné údaje, tedy ani datum minimální trvanlivosti. Dvě třetiny dotázaných vyhledávají na obalech alespoň některé informace. Vyplynulo to z průzkumu agentury GfK, který inicioval Vědecký výbor pro potraviny Státního zdravotního ústavu v Brně.

Článek

"Výsledky ukázaly, že dotázaní, kteří obaly sledují, vyhledávají u potravinářských výrobců nejčastěji údaje o datu spotřeby (97 procent). Zatímco ženy zajímalo spíše složení výrobku (51), muži zjišťovali nejčastěji údaje o výrobci či dovozci (44)," řekl docent Jiří Ruprich z vědeckého výboru pro potraviny.

Značení výrobku přitom přesně definuje zákon. Údaje na obalech potraviny musí být pro spotřebitele srozumitelné, na viditelném místě, snadno čitelné a nezakryté. K povinně uváděným údajům patří kromě názvu a sídla výrobce či dovozce údaj o datu použitelnosti a složení.

"Jsou však i údaje, které se na obalech objevit nesmí, aby nebyl spotřebitel uváděn v omyl," říká inženýrka Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu v Praze. Na obalu pro spotřebitele nesmí být například údaj, že potravina je dietní nebo dietetická, vhodná k prevenci, zmírnění nebo léčení zdravotní poruchy. Dalším nepřijatelným výrokem je, že charakter nebo původ potraviny je "domácí", "čerstvý", "živý", "čistý", "pravý", "racionální" nebo "přírodní".

Výživářka Věra Králová soudí, že pokud chce člověk redukovat svoji hmotnost a chce-li žít zdravě, měl by cíleně sledovat nejen celkové množství, ale také složení tuků v nakupovaných potravinách. "Ty jsou totiž oproti bílkovinám a sacharidům nositeli největšího množství energie".

Hlasujte v anketě pod článkem:
Kontrolujete údaje na potravinách?

Anketa

Kontrolujete údaje na potravinách?
Ano, vždy
50,4 %
Jen někdy
45,5 %
Ne, nikdy
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 224 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám