Hlavní obsah

Šedému zákalu lze čelit prevencí a vitamíny

Právo, Petr Veselý

Šedý zákal je jedno z nejčastějších onemocnění očí. Lékaři ho nacházejí zhruba u poloviny lidí starších 60 let. Samozřejmě v různém stupni rozvoje choroby.

Foto: Profimedia.cz

Šedý zákal se dá odstranit operativně.

Článek

U většiny z nich jde o začínající potíže, kterých si ani nemusí všimnout. U lidí nad 75 let bývá téměř pravidlem, že na jedno oko hůř vidí právě kvůli této nemoci. I když jde u většiny o zhoršení mírné, není rozumné ho podceňovat.

Dochází totiž k postupnému zkalení čočky oka, která je normálně čirá. To obvykle omezuje průchod světelných paprsků a snižuje jasnost vidění. U některých lidí však šedý zákal, odborně řečeno katarakta, dokáže způsobit i slepotu.

Rizikem pro vznik choroby jsou genetické dispozice (nemoc se v minulosti objevila v rodině), ale také kouření, cukrovka a špatná ochrana očí před intenzívním UV zářením, případně znečištěné ovzduší. Nemoc může vzniknout i jako důsledek dlouhodobého užívání některých léků (hlavně kortikosteroidů) nebo po úrazu oka.

Účinným řešením je pouze operace

„Šedý zákal se obvykle projevuje zamlženým viděním a citlivostí třeba na sluneční světlo, které nás nepříjemně oslňuje,“ říká MUDr. Ján Lešták, CSc. z Oční kliniky JL v Praze. „Podobné to může být i při řízení automobilu v noci. Někdy nevidíme jedním okem barvy stejně sytě jako druhým, jindy se nám dělají kolem předmětů duchy, tedy jakýsi dvojitý obraz, někdy se zhoršuje i rozlišování kontrastů.“

V každém případě je nejlepší nechat se vyšetřit očním lékařem preventivně už v padesáti letech. To platí zejména pro lidi se zvýšeným rizikem vzniku této nemoci. Na ni zatím neexistují léky.

Oddálit ji podle všeho mohou antioxidanty, tedy látky, které neutralizují činnost agresivních kyslíkových radikálů v organismu. Takovým antioxidantem jsou například vitamíny A, C a E nebo beta-karoten (najdeme ho v mrkvi, mangu, meruňkách aj.). Ale také lutein a zeaxantin.

První je hlavně ve špenátu, kapustě, zelí, hlávkovém salátu, pórku, hrášku, zelené paprice a dalších druzích zeleniny i ovoce. Ten druhý najdeme hlavně v pomerančích, červené paprice, dýni, kukuřici, mangu a ve vaječném žloutku.

Víc informací

Podrobnější informace o kataraktě a její léčbě najdete na www.ordinace.cz. Do vyhledávače napište: šedý zákal. Spolu se zeleným zákalem (www.zeleny-zakal.cz) a degenerací žluté skvrny (www.makularni-degenerace. cz) jsou nejčastějšími očními chorobami.

Pokud katarakta začne člověku vážně komplikovat vidění, bývá řešením operace. „Odstraňujeme při ní poškozenou čočku oka z jejího pouzdra a do něho vkládáme čočku umělou,“ říká doktor Lešták. „U většiny pacientů to představuje jediný způsob, jak je zbavit jejich potíží.“

Reklama

Související témata:

Související články

Mrtvice ročně postihne 35 tisíc lidí

V České republice ročně postihne cévní mozková příhoda, které se lidově říká mrtvice, přibližně 35 tisíc lidí, většinou starších 65 let. Třetina z nich do...

Výběr článků

Načítám