Hlavní obsah

Kouření může způsobit i vážné poškození oka

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouření ničí cévy. Dramaticky totiž urychluje aterosklerózu, tedy jejich kornatění. Jako první zasáhne jemné cévy. A právě oko je jedním z orgánů, které jsou jimi bohatě protkané.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Cigarety urychlují řadu očních chorob, včetně šedého zákalu.

Článek

Cigarety však nejsou jediným nepřítelem cév. Mezi další, chronicky známé, patří vysoký cholesterol a krevní tuky vůbec, vysoký krevní tlak i cukrovka. Není náhodou, že lidé s hypertenzí a diabetem chodí na vyšetření očí, přesněji řečeno očního pozadí.

Hrozí jim totiž vážné poškození oka, v krajním případě až slepota. U hypertenze a hlavně cukrovky jsou to známá rizika. Většina pacientů s těmito chorobami o nich ví nebo se o nich včas dozví.

Kuřáci na oči vůbec nepomýšlí

Negativní vliv kouření na oči neberou kuřáci vůbec v úvahu. Bojí se rakoviny, méně už infarktu či mrtvice. Že by u nich kouření mohlo urychlit nejčastější oční choroby, jako jsou například degenerace makuly, tedy žluté skvrny, nebo šedý a zelený zákal, to naprostá většina z nich vůbec netuší.

Není divu. Dokonce i oftalmologa MUDr. Jána Leštáka, CSc., z Oční kliniky JL v Praze překvapila fakta, která zjistil, když se ponořil do studia odborných pramenů: „Kouření má negativní vliv na oční pozadí, sítnici, žlutou skvrnu, oční nerv, čočku a tak dál. Poškozuje všechny části oka mnohem víc, než bychom předpokládali. Troufám si tvrdit, že o skutečném rozsahu této pohromy nemá přesnou představu ani většina mých kolegů, očních lékařů. I když kouření určitě nepovažují za nic zdravého.“

Ale to není jediný problém

Pokud kuřáci musí prodělat oční operaci, hůř a déle se hojí. Navíc jim podle doktora Leštáka hrozí také víc nejrůznějších komplikací.

Protože cigarety významně zrychlují vznik zmíněných očních chorob, měli by kuřáci zajít k oftalmologovi na preventivní prohlídku už ve čtyřiceti. A zejména lidé, u nichž se některá z těchto nemocí objevila v rodině.

Reklama

Související témata:

Související články

Samota škodí stejně jako kouření a obezita

Osamění je pro lidské zdraví podle odborníků stejně zhoubné jako obezita a kouření. Sociální izolace by podle předních světových zdravotníků měla patřit na...

Nadváha je stejně nebezpečná jako kouření

Ačkoli v obecném povědomí se s rizikem nemocí a předčasné smrti pojí spíš kouření než nadměrná tělesná hmotnost, švédská studie zjistila, že oba faktory jsou...

Výběr článků

Načítám