Hlavní obsah

Tradiční nápoj, který by mohl být prevencí rakoviny kůže

Spousta lidí si na ní vybudovala závislost a svůj ranní rituál si bez ní nedokáže představit. Když jsme unavení, uchylujeme se k rychlému řešení, jednomu šálku. Po obědě také přijde vhod. Káva. Nápoj, který si své fanoušky získal již v patnáctém století, má podle vědců i jiné, zázračné účinky.

Foto: Profimedia.cz

Kofein a antioxidanty obsažené v kávě vyvolávají smrt buněk, které mají genetický materiál poškozený UV paprsky. Ilustrační foto

Článek

Káva se v posledních letech přesunula ze sféry nezdravých nápojů mezi ty, které naopak zdraví prospívají a jsou prevencí řady onemocnění. Tak jako u alkoholu i zde platí, že střídmá konzumace nápoje může prospívat. Kromě toho, že je podle řady výzkumů prevencí diabetu, je podle onkologů z USA také prevencí zhoubného melanomu kůže.

Ideální konzumace kávy představuje tři až čtyři šálky tohoto nápoje denně. „Tato míra má nejsilnější preventivní účinky s ohledem na onemocnění maligním melanomem,“ tvrdí vědci z amerického Národního onkologického ústavu.

Laboratorní experimenty a výzkumy v minulosti prokázaly, že kofein a antioxidanty obsažené v kávě vyvolávají smrt těch buněk, které mají genetický materiál poškozený UV paprsky.

Ačkoli výzkum z USA naznačuje, že by káva mohla být prevencí zhoubného melanomu, rozhodně nenabádá k nadměrné konzumaci tohoto nápoje, která může mít zhoubný vliv na zdraví. Navíc stále platí, že hlavní prevencí onemocnění zhoubným nádorem kůže je omezená doba slunění a používání ochranných přípravků proti spálení a dlouhodobému působení UV paprsků na kůži.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdraví prospěšné účinky kávy

Unavené tváře a nevrlé obličeje po ránu většinou rozveselí šálek voňavé, povzbuzující kávy. Jenomže mnozí jsou k tomuto lahodnému moku skeptičtí a tvrdí, že...

Výběr článků

Načítám