Hlavní obsah

Touha po hibernaci aneb Proč se nám chce v zimě více spát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spánek je nezbytným životním procesem. Ale i když budete dbát na pravidelný odpočinek a spát v průměru osm hodin denně, nastanou období, kdy vám to bude i tak možná připadat málo. Jedním z takových je zima, kdy mají mnozí lidé pocit, že by se nejraději uložili na delší dobu k zimnímu spánku jako některá zvířata.

Foto: Envato Elements

Mnoho lidí má v zimě pocit, že by potřebovali spát mnohem déle.

Článek

„Pokud máte v zimě pocit, že potřebujete spát mnohem déle, než jste zvyklí, nejste v tom sami,“ říká pro CNN doktor Raj Dasgupta, docent klinické medicíny v pasadenské nemocnici Huntington Memorial.

Všichni víme, že existují některá zvířata, u kterých je známý vliv sezonnosti na jejich spánek – jednoduše většinu zimy prospí. U lidí se dlouho předpokládalo, že pro ně to neplatí. V minulém roce však vyšla studie, která naznačila pravý opak.

Touha po delším spánku, a případně i jeho výskyt, souvisí s tím, jak v průběhu roku kolísá množství přirozeného denního světla, což může způsobovat i změny chování či duševního zdraví.

Největší zloději našich snů

Zdraví

Jak světlo ovlivňuje spánek

„Naše těla dostávají signály ze slunce, co se našeho cirkadiánního rytmu týče. To jednoduše znamená, že když je venku krásně jasno, máme tendenci být aktivní, ale jakmile slunce zapadne, začínáme být unavení,“ vysvětluje doktor Dasgupta.

„Snížení slunečního záření způsobuje zvýšení tvorby melatoninu, hormonu vytvářeného v těle, který reguluje cykly spánku a bdění,“ dodává.

Vzhledem k tomu, že v zimních měsících dochází k dřívější denní produkci melatoninu, je poměrně přirozené předpokládat, že „zdravý člověk bude v zimě také potřebovat více spánku,“ doplňuje vědkyně Carleara Weissová.

Anketa

Přišel by vám vhod zimní spánek?
Rozhodně, prospal/a bych klidně celou zimu.
81,2 %
Někdy ano, ale není to tak „akutní“.
17,7 %
Ne, se spánkem v zimě nemám problém.
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 735 čtenářů.

Větší potřeba spánku v zimě může být rovněž způsobena tzv. sociálním jet lagem. Zatímco v létě chodíme na párty, bavíme se později do noci díky delšímu dni, v zimě tyto aktivity neprovozujeme a často chodíme spát dříve, což se může projevit i problémy s usínáním.

Přizpůsobit se ročnímu období

Je pravda, že i když máme občas pocit, že netoužíme po ničem jiném než „kvalitním a dlouhém zimním spánku“, lidé nepotřebují dlouhodobě hibernovat ani si to koneckonců nemohou kvůli různým povinnostem dovolit.

„Ovšem provést určité úpravy, abychom si v návaznosti na specifické roční období vedli co nejlépe, co se týče spánku i psychického stavu, to určitě můžeme,“ konstatuje Weissová.

„Rozhodně je přínosné se co nejdříve po ránu vystavit světlu. Spolu s tím je pak důležité dodržovat konzistentní časy uléhání i vstávání. Neméně důležité je rovněž dbát na kvalitu prostředí, ve kterém spíme. A pokud se náhodou objeví sezonní deprese ve spojení s nedostatkem světla, je vhodné se obrátit na odborníka,“ uzavírá.

Vyspěte se v roce 2024 lépe. Pět tipů, jak toho docílit

Zdraví

Sezonní afektivní porucha neznamená, že musíte být smutní. Jak s ní bojovat

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám