Hlavní obsah

Tetování jako psychologická pomoc. Skryje jizvy a jiné vady na kůži

Nevzhledné jizvy po císařských řezech či život ohrožujících nemocech sebevědomí ani pocitu vlastní pohody vůbec nepřispívají. Málokoho napadne, že jedním z efektivních a elegantních řešení, jak se takových vad na kráse „zbavit”, může být tetování. To už dlouho nepatří jen k výstřelkům různých subkultur, přistupuje k němu i čím dál více Čechů v různém věku a z nejrůznějších důvodů.

Tetování na jizvy jako psychologická pomocVideo: Novinky

 
Článek

Paní Marie v minulosti podstoupila mastektomii, při které se odstraňuje prsní mléčná žláza, a následnou rekonstrukci prsu. Po zákroku ovšem často nová bradavka vybledne.

Marie se proto rozhodla nechat si bradavku dobarvit a k tomu i pořídit tetování k zakrytí jizvy po operaci. K estetickému zákroku se odhodlala až po konzultaci s lékařem.

Foto: Novinky

„Podle mého plastika je tetování častým způsobem, jak dosáhnout toho, aby operované prso bylo co nejpodobnější tomu zdravému,” svěřila se Novinkám těsně před samotným zákrokem Marie. Neskrývala přitom nervozitu z chystané tatérské jehly a možné bolesti.

Podle tatéra Lukáše Ježka z tetovacího a piercingového studia Hell.cz v pražských Holešovicích záleží zejména na typu a místě jizvy.

„Některé to opravdu bolí víc, některé méně,” dodal. Jeho kolegyně Anastasia Avina ale uklidňuje, že na případ, že by tetování mohlo být bolestivé, jsou zde připraveni.

Mladá umělkyně vytváří unikátní malby na své vlastní kůži

Styl

„Klientky se nemusí ničeho bát, protože kdyby to hodně bolelo, můžeme na některá místa aplikovat znecitlivující krém, a tím snížit bolestivost. Během tetování je také možné dělat přestávky. Obvykle ale stačí, když se před termínem dobře vyspíte, najíte, naordinujete odpočinek a bude to úplně fajn,” zmínila tatérka.

Pro Marii nakonec samotné tetování bylo příjemným zážitkem. „Šlo to výborně. Nebolelo to, kůže na vymodelovaném prsu není tak citlivá, takže jsem cítila příjemné šimrání. Slyšela jsem, že je to návykové, ale nevím, zda zvážím další tetování. Záleží, jak se toto zahojí,” svěřila se s tím, že o svém „tatérském” plánu rodině neřekla, svěřila se jen nejbližší přítelkyni, která výsledek také jako první uvidí.

Tea tree olej pomáhá s hojením, v boji proti plísním, zánětům, lupům či akné

Zdraví

Celkově je Marie s výsledkem nadmíru spokojena. Dobarvenou bradavku jí nyní zdobí v místě jizvy také rostlinný motiv. „Nečekala jsem to takhle krásné, je to doslova umělecké dílo.”

Dobrý pocit z vlastního těla

Další klientka, devětadvacetiletá Johana už má s tetováním bohaté zkušenosti. Do studia tak přišla s jasnou představou a bez strachu z bolesti.

„Chtěla jsem se zbavit své jizvy po císařském řezu a starého tetování, které ji přetíná, protože k tomu nemám dobré vzpomínky. Mám problém třeba i na koupališti v plavkách. Nerada to ukazuji. Večer se svléknu u zrcadla a říkám si, že tady to úplně není tak, jak bych chtěla,” vysvětlila s tím, že návrh nového tetování konzultovala přímo s tatérem Lukášem Ježkem.

Foto: Novinky

Ten barvu na podbřišek nanášel takzvanou technikou dotwork. „Jizva se chová trochu jinak než zdravá kůže a může se stát, že linky nebo stínování se nemusí chytit. Anebo se může jizva posunout trochu stranou a obraz tak může být pokřivený. Proto volím dotwork, kdy je celý motiv složený z teček. To pomáhá i rychlejšímu hojení, protože není tolik invazivní,” vysvětlil tatér.

Před případným tetováním by měl vždy jizvu zkontrolovat lékař, zda je v pořádku

Stejně jako v případě paní Marie má tetování k překrytí jizvy zejména symbolický význam a jeho účelem je zvýšit dobrý pocit z vlastního těla. To potvrzuje právě i tatér Lukáš Ježek.

Foto: Novinky

Tetování nanášené technikou dotwork

„Mohu říct i sám za sebe, že mám některá tetování, která mně samotnému pomohla. Takže to určitě nějaký psychický vliv na člověka má,” doplnil s tím, že před případným tetováním by měl vždy jizvu zkontrolovat lékař, zda je v pořádku.

Podzimní make-up: Na proměnu denního líčení ve večerní stačí jediný produkt

Styl

„Obecně ale platí po vyhojení počkat alespoň půl roku, než přijdete za tatérem,” upřesnil. Podle tatérky Aviny navíc v tetovacím studiu své klienty u podobných typů tetování kontrolují i po tetování.

„Po měsíci klienty zveme na kontrolu, abychom si byli jistí, že místo je dobře zahojené, a abychom zjistili, zda nejsou nutné korekce, kdy například barva může lehce změnit odstín,” dodala.

Hell.cz je pražské tetovací a piercingové studio, které funguje téměř dvacet let v pražských Holešovicích. Jeho tatéři se specializují na různé styly tetování od realistiky, barevných zvířecích a rostlinných motivů po blackwork. Jednou ze specialit studia je právě tzv. „přetetovávání” nežádoucích jizev.

Reklama

Výběr článků

Načítám