Hlavní obsah

Tajemství výtečné chuti kaki Persimon

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože patří toto ovoce mezi nejoblíbenější pochoutku v Číně a Japonsku, v Česku je povědomí o tomto chutném a zdravém ovoci velmi špatné. Jelikož je právě období konzumace kaki, pokusíme se vám ho přiblížit. Pro ty z vás, kteří rádi vaří přiložíme i několik receptů.

Článek

V Evropě se můžeme setkat s různými druhy kaki, ale původní druh, nazývaný "Rojo Brillante", pochází z oblasti la Ribera del Xúquer ve Valencii, kde dozrává do brilantní barvy, chuti, kvality i velikosti. 

Důvodem oblíbenosti kaki je nejen jeho sladká chuť, ale především jeho blahodárné účinky. Podle nutriční studie kaki Persimon od odborníků ze španělské university v Navaře dužina kaki obsahuje velké množství vitamínu A, vlákniny, fosforu, magnesia, 80 % vody a až 20 % cukrů.

Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže, pomáhá při srdečních problémech, podporuje zdravé a silné kosti. Pro vysoký obsah vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen a jako prevence proti skleróze.

Doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami. Díky vysokému obsahu pektinů, které regulují funkci střev, se toto ovoce často používá ve výživě malých dětí a pojídání kaki se doporučuje i v těhotenství, neboť vitamin A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte.

Dobře zralé kaki se podobá oranžovému rajčeti, jen má pevnější a lesklou slupku. Vůně kaki je výrazně vanilková, vnitřní struktura ovoce připomíná dýni, broskev nebo žlutý meloun. Nezralé kaki má svíravě trpkou chuť, ale když vyzraje, je to lahůdka.

Oblíbená pochoutka v kuchyni

Využití kaki je velmi pestré, ale nejčastěji se používá na zdobení pokrmů při přípravě ovocných salátů. Ve Francii se z něj připravuje kompot i zavařenina a rozpůlené, vydlabané a alkoholem vytřené slupky se používají i jako nádobka na zmrzlinu; navrch se pak propasíruje zralá dužina. Velmi oblíbené je kaki i v Číně, Vietnamu a Rusku, kde se rozpůlené plody často zapékají s přírodním cukrem a skořicí jako dezert.

Několik oblíbených receptů

Salát z kaki a kozího sýra /pro 4 osoby/

1 ks hlávkový salát, 4 ks rajčata, 1 balení kozí sýr, 4 ks kaki, olivový olej, sůl, pepř, oregáno

Zeleninu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Salát, rajčata a kaki nakrájíme na plátky a rozložíme na talíř. Dle potřeby osolíme a opepříme. Posypeme drceným oreganem. Navrch přidáme kozí sýr nakrájený na kostky. Olivovým olejem salát zalijeme až těsně před podáváním salátu.

Kaki směs k minutkám

3 ks kaki, 1 citron, 3 čerstvé nebo sterilované kapie, 3 rajčata, 5 lžic kečupu, 2 lžíce citrónové šťávy

Dobře vyzrálé a měkké kaki příčně překrojíme, oloupeme, odstraníme semena a dužninu nakrájíme na kostičky. Přidáme na kostičky nakrájený, oloupaný a semen zbavený citron, kapii a rajčata. Směs doplníme kečupem, citrónovou šťávou a promícháme. Podáváme ji ke grilovanému nebo pečenému masu, k minutkám a k pokrmům připraveným ze šunky.

Kuřátko v KAKI omáčce /pro 4 osoby/

2 lžíce garam masala nebo kari koření │1 lžíce medu │1 lžička suché hořčice (ne plnotučné, ta je moc kyselá) │1 lžíce citrónové šťávy │2 lžíce dužiny Kaki/Persimmonu, druhu Hachyia │2 lžíce olivového oleje │4 kuřecí prsa bez kosti, ale s kůží │sůl a pepř

Omáčka:

125ml bílého vína, 1 lžička garam masala, 1 lžíce vinného bílého octa, 1 lžička medu, 250ml kuřecího vývaru, 125ml (8 lžic) dužiny Kaki/Persimmonu, 2 lžíce posekaného koriandru setého

Smíchat garam masala, med, hořčici, citron a dužinu Kaki s 1 lžící oleje. Pomocí štětce nanést směs na kuřecí maso. Nechat marinovat po 1 hodinu. Osolit a opepřit.

Předehřát troubu na 200°C.

Rozehřát zbývající lžíci oleje v ohnivzdorném kastrolku, nebo misce na středně vysoké teplotě. Položit do ni kuře kůží dolů a zasmažit ho po 2 min., až kůže zhnědne. Obrátit maso a osmažit druhou stranu po 1min.

Vložit misku do trouby a péct kuře po 15-20min. Během té doby jednou obrátit. Šťáva z masa musí vytékat čirá. Vyjmout kuře na servírovací mísu. Udržovat v teple.

Sejmout jakýkoliv tuk z misky a nechat tam jenom šťávu. Přidat víno, garam masala, med, ocet a vývar. Přivézt do varu a vařit po 5min., až se vše zredukuje na polovinu a trochu zhoustne. Zamíchat dovnitř dužinu Kaki a koriandr setý. Podusit po 1 min.

Nakrájet kuřecí maso na plátky proti vláknu a podávat je polité omáčkou.

Jako výborná příloha je rýže a spařený cukrový hrášek.

Salát z fenyklu, hrušek a kaki s dresinkem ze sušených fíků /pro 10 osob/

500 g  směs listových salátů, 3 ks kaki, 3 ks hrušek, 2 ks fenyklu, 200 g  pekanových ořechů nebo vlašských ořechů

Dresink:

100 g  sušených fíků, 150 ml vody, 150 ml bílého víno, 150 ml  jablečné šťávy, 1 PL celozrnná hořčice, 1 KL čerstvého tymiánu, 1 ks červené cibule jemně krájené, 50 ml  vinného octa, 100  ml olivového oleje, sůl, drcený pepř

Sušené fíky uvaříme s vodou a vínem doměkka a dobře rozmixujeme. Přendáme do mísy, přidáme hořčici, jablečnou šťávu, tymián, cibuli, ocet, olej a promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Kaki s Beaujolais /pro 2 osoby/

2 ks kaki, 6 lžic Beaujolais, 1 lžička třtinového cukru

Kaki oloupejte a nakrájejte na kousky. Kousky kaki rozdělte do dvou misek, každou porci zalijte 3 lžícemi Beaujolais a posypte půlkou lžičky třtinového cukru. Nechejte v chladničce alespoň 2 hodiny vychladit a podávejte chlazené.

Jemná pěna z kaki /pro 6 osob/

3 ks kaki, 2 dcl smetana, 150 g cukr, 12 g želatina, 2 ks vejce 

Želatinu rozpustíme v mikrovlnné troubě v 5 dcl vody. Kaki oloupeme a propasírujeme přes síto. Oddělíme žloutky od bílků. Rozmixujeme žloutky s cukrem a bílky vyšleháme na tuhý sníh. V nádobě smícháme želatinu, smetanu, dužninu kaki, rozšlehané žloutky a sníh z bílků. Vše jemně rozmixujeme, až se vytvoří jednolitá hmota.

Ponecháme v lednici odležet. Pěnu stříkáme do pohárků a zdobíme plátkem pomeranče nebo jiného ovoce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám