Hlavní obsah

Tabletka pomáhá mírnit kocovinu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Vypadá to, jako kdyby se splnil odvěký sen všech flamendrů. Čeští vědci, vedení profesorem RNDr. Luďkem Jahodářem, CSc. z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, vyvinuli pro soukromou firmu tabletku na kocovinu. Objev vznikl náhodou. Původně vědci pracovali na potravinovém doplňku se silnými antioxidačními účinky. Zejména na preventivní ochranu jater.

Foto: Monika Konvičná
Článek

Při praktickém testování zjistili, že působí blahodárně proti kocovině. To je samotné překvapilo.

Tabletka obsahuje výtažky ze šesti rostlin. Jsou to vinná réva, smuteň hořká, čekanka obecná, datlovník obecný a dvě exotické rostliny, pro které neexistuje český název. Vědci ji doporučují užívat před večerním pitím alkoholu (2 tobolky), případně v jeho průběhu nebo po něm (další 2 tobolky). S tím, že se ráno cítíme normálně nebo jsou naše potíže mírnější. Záleží na tom, kolik jsme toho vypili, i na dalších okolnostech.

Po flámu bez potíží a s chutí na sex

"Poseděli jsme nedávno s jedním obchodním partnerem do čtyř do rána v restauraci a vypili k jídlu sedm sedmiček červeného," řekl mi ing. Vojtěch Lorenc z Prahy, jeden z prvních lidí, kteří si preparát vyzkoušeli.

"Normálně skoro nepiju, protože téměř každý den řídím auto. Výjimkou jsou společenské akce po obchodních jednáních. Někdy, zejména v Asii, je dokonce problém cokoli odmítnout, protože by se to hostitele mohlo dotknout. Vzal jsem si 2 tablety půl hodiny před jídlem. Druhý den jsem se cítil stejně normálně jako teď. Podobně na tom byla většina kolegů, kteří seděli ve sklípku s námi. Kuriózní nám připadalo to, že jsme všichni měli po ránu i zvýšenou sexuální apetenci. To ovšem nemuselo souviset s tabletami, ale jen s tím, že jsme se dobře cítili."

Na jiném večírku, tentokrát s veterináři, zjistil ing. Lorenc a jeho kolegové zase to, že tablety zafungovaly proti případné kocovině v různé míře všem, kteří pili víno nebo destiláty. Těm, co pili pivo, nepomohly. Vědci pro takové případy doporučují, aby si člověk vzal jak dvě tablety před pitím piva, tak dvě po něm.

Nelze čekat zázraky

Zmírnění potíží, jako jsou nevolnost, zvracení nebo nevýkonnost, a sice v rozsahu 50-70 %, zjistil u pijáků v rámci klinického výzkumu doc. MUDr. Milan Kaláb, CSc., specialista na choroby jater z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

I když jde o pijáky, tedy o lidi, kteří mají s pitím alkoholu určité potíže, napovídají tyto výsledky, že od preparátu, který lze koupit v lékárně (175 Kč za balení s deseti tobolkami), může většina z nás čekat pomoc, ale ne zázraky. Největší efekty mívá, když se užije preventivně, asi půl hodiny před pitím alkoholu.

Chtějí účinky doložit klinickými studiemi

Ke střízlivosti ve vztahu k preparátu vybízel na tiskové konferenci jak profesor Jahodář, tak docent Kaláb. Přiznali, že jim není jasný mechanismus, jakým komplex látek v tobolkách na lidské tělo působí. To, co lze považovat za prokazatelné, jsou jejich silné antioxidační účinky a pomoc při ochraně jaterních buněk.

Domnívají se, že také stimulují aktivitu enzymů, které odbourávají alkohol i jeho metabolity. To ostatně dokládá řada zahraničních studií, které zkoumaly vlastnosti použitých rostlinných látek jednotlivě nebo v jiných kombinacích.

Zvýšená aktivita zmíněných enzymů bývá důležitá zejména kvůli acetaldehydu. Jeho vysoké hladiny jsou hlavní příčinou nevolností, bolestí hlavy, otupělosti, malátnosti, podobně jako dalších příznaků, které kocovinu doprovázejí.

Profesoru Jahodářovi i docentu Kalábovi připadá důležité, aby probíhající klinický výzkum objektivně doložil účinky preparátu. Tedy to, co dnes většina jeho uživatelů, i když určitě ne všichni, pociťuje subjektivně. Je to sympatické zejména proto, že tyto studie se vyžadují u léků, ale ne u potravinových doplňků, mezi které jimi vyvinutý a testovaný preparát na kocovinu patří. Pokud se o něm chcete dozvědět víc, podívejte se na internetové stránky: www.ae-07.cz

Co člověk, to jiná opice

Vymyslet skutečný lék na kocovinu bude pro vědce, kteří nad ním bádají, obtížné. Mechanismus odbourávání alkoholu je poměrně složitý a komplexní proces. Navíc v něm existují značné individuální rozdíly. Roli hraje váha člověka, pohlaví, co jedl, kolik jeho organismus produkuje enzymů, které štěpí alkohol, jak se na pití alkoholu dokáže adaptovat, v jaké je fyzické a duševní kondici atd.

Vyprošťovací pivo a další recepty

Populární vyprošťovací pivo má racionální jádro. Doplní do těla tekutiny (řadu minerálů a vitamínů, zejména béček) a roztáhne stažené cévy. Také může zpomalit počínající abstinenční příznaky střízlivění. Nesmíme však zapomínat, že obsahuje alkohol. Podrážděný žaludek na něj může zareagovat příznivě, stejně tak jako negativně. To bývá naprosto individuální.

Teplá polévka obvykle chlácholí podrážděné sliznice zažívacího traktu, dodává tělu tekutiny, energii, sůl a minerály. Ale i na ni může žaludek zareagovat špatně.

Podobné je to i s mlékem a mléčnými výrobky, které pomáhají zmírnit překyselený žaludek.

Velké rozdíly existují ovšem také v tom, jak se člověk vyrovnává s následky nadměrného pití alkoholu. S trochou nadsázky se dá říct, že co člověk, to jiná kocovina. Proto existuje i tolik různých, často velmi kuriózních receptů, jak se kocoviny zbavit.

Reklama

Související témata:

Související články

Holanďané vyvinuli pilulku proti kocovině

Nizozemský výrobce léčiv Cobeco představil pilulku, která dokáže člověka zbavit nepříjemných bolestí hlavy po požití většího množství alkoholu. Potravinový...

Výběr článků

Načítám