Hlavní obsah

S kocovinou smějí norští studenti vyspávat o dvě hodiny déle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Opravdu tolerantní učitele mají studenti posledního ročníku střední školy Hetland v norském Stavangeru v provincii Rogaland. Žactvo tu dostane každé ráno dvě hodinky navíc, aby se mohlo pořádně vyspat z kocoviny. "Necítí-li se dobře, bude lepší, když přijdou až na půl desátou," řekl listu Aftenposten ředitel školy Torolv Hellemo.

Foto: Ilustrační foto PČR
Článek

Mluví z něj jistě bohatá zkušenost. "Neznamená to, že bychom je podporovali v pití alkoholu. Jsme jen realističtí," dodává.

Norští středoškoláci mívají zpravidla přes poledne dvě vyučovací hodiny volno, během květnových oslav se však škola rozhodla volné hodiny posunout na ráno, aby si panstvo zchruplo.

Studenti posledního ročníku v Norsku tradičně tráví většinu ze tří předmaturitních týdnů na nekonečných bujarých večírcích, na nichž se alkoholem věru nešetří. Maturanti si v rámci tak zvaného "RUSS týdne" zakoupí starou rachotinu, pořádně ji pomalují a za zvuku klaksonu jezdí po okolí a popíjejí. Scházejí se i ve zvláštních autobusech vybavených postelemi, bary a stereosystémy.

Divoké večírky si však vybírají svou daň. Loni několik studentů při závěrečných zkouškách suše usnulo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám