Hlavní obsah

Syndrom zlomeného srdce lze zaměnit s infarktem. Vyvolává ho stres, smutek i radost

Zvládáte velmi špatně nejrůznější citová traumata, jako jsou nešťastná láska, rozchod či smrt blízkého člověka? Pak buďte ostražití. Po silném emočním či fyzickém šoku může i u vás dojít k poruše srdečního svalu, na jejímž základě člověk prožívá velmi obdobný stav jako u infarktu myokardu.

Foto: Profimedia.cz

Syndrom zlomeného srdce

Článek

Syndrom zlomeného srdce neboli tako-tsubo kardiomyopatie či také stresová kardiomyopatie je velmi závažný stav, při kterém dochází k náhlému ochabnutí myokardu (srdeční svaloviny) v levé srdeční komoře, jež zajišťuje pravidelné stahy srdce, které napomáhají vypuzovat okysličenou krev do velkého krevního oběhu. Jedinec má pak podobné příznaky jako při infarktu myokardu, stejně tak mu hrozí i smrt.

Obvykle ho zasáhne silná bolest na hrudi, dušnost, ale i studený pot. Člověk může upadnout i do bezvědomí. Proto je vždy nutné zavolat lékaře.

Nemoci srdce ohrožují i mladé

Zdraví

Tento syndrom z 90 % postihuje zejména ženy ve věku 50 let a více a každá desátá pak na něj umírá.

Pokud je zahájena včasná léčba, pak se funkčnost srdce plně vrátí do tří měsíců od ataky. Jen u malého procenta nemocných přetrvávají dlouhodobé problémy jako bolesti na hrudi, bušení srdce či dušnost.

Příčiny - stres, ale i radost

Podle lékaře zaměřujícího se na výzkum v oboru kardiologie na univerzitě ve skotském Aberdeenu Davida Gableho za tento syndrom může ze 70 % stresová událost, v ostatních případech je příčina nejasná.

Často se tak stává například při smrti milované osoby, při rozpadu vztahu, ale i v důsledku fyzického napadení či autonehody. Zajímavé ale je, že se tak může stát i během jinak radostných událostí, např. při překvapivé nabídce sňatku, během svatby, narozeninové party či při výhře většího obnosu peněz.

Terapie křikem aneb Jak se vypořádat se stresem či vztekem

Zdraví

Všechny tyto události totiž vyvolávají stresovou reakci, která vede k nárůstu adrenalinu v těle, který v rámci své funkce, a tedy přípravy organismu na boj či útěk, velí srdci, aby bilo rychleji, aby se zvýšil průtok krve do mozku a svalů.

U tohoto syndromu ale příval adrenalinu způsobí, že se vypne spodní část levé komory, a tedy i její funkce čerpadla. Toto všechno je patrné z rentgenového snímku srdce, který sehrává klíčovou roli v diagnostice syndromu.

Proč se tak děje jen u některých jedinců

Vědci dlouho nemohli pochopit, proč syndrom postihuje jen některé lidi, a to zejména ženy, nyní jim ale nejnovější výzkum dal odpovědi na jejich otázky. Z jeho výsledků totiž vyplynulo, že srdeční buňky jsou mnohem citlivější na adrenalin, pokud jsou současně vystaveny i dalším dvěma molekulám tzv. microRNA-16 a microRNA-26a. Jedná se o malé sloučeniny, které řídí produkci proteinů v buňkách a mozek je zřejmě uvolňuje do krevního objehu v okamžiku stresu, úzkosti či deprese.

Při chronickém stresu přitom může dojít k nadměrnému navýšení těchto sloučenin v krvi, a to do takové míry, že v okamžiku prožití šoku u lidí dochází právě k tako-tsubo kardiomyopatii neboli syndromu zlomeného srdce.

Nová epidemie – srdeční selhání

Zdraví

Podle studie vědců z Massachusetts General Hospital jsou k tomuto syndromu náchylnější i onkologicky nemocní, kteří jsou často vlivem svého onemocnění a boje s ním vystaveni chronickému stresu.

Způsoby léčby

Při léčbě syndromu lékaři nejčastěji sahají po tzv. inhibitorech ACE, jež jsou předepisovány k léčbě hypertenze (vysokého krevního tlaku) a které fungují tak, že blokují účinky adrenalinu.

V budoucnosti by pak mohly pomoci léky, které dokážou blokovat působení molekul microRNA-16 a microRNA-26a. Tyto léky by pak mohly pomoci i v tom, aby se nemoc nevracela.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vztahy ovlivňují naše fyzické zdraví

Láska má na naše tělo bezpochyby velký vliv. Výzkumy jasně ukazují, že silná partnerství lidem pomáhají předcházet závažným nemocem, osvojovat si zdravější...

Výběr článků

Načítám