Hlavní obsah

Syndrom prázdné židle aneb Jak nepodlehnout osamělosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrovnat se se ztrátou blízkého člověka či rozvodem po x letech manželství není vůbec nic snadného. V souvislosti se všemi pocity, které v těchto okamžicích lidé prožívají, odborníci hovoří o tzv. syndromu prázdné židle. Jedná se o bolestivý proces, uvědomění si, že už nic nebude jako dřív, a učení se životu bez dotyčného.

Foto: Profimedia.cz

Každý se se ztrátou a smutkem vyrovnává jinak (ilustrační foto).

Článek

Syndrom prázdné židle je součástí truchlení a je běžnější, než si mnozí dokážou připustit. Čelit odchodu či ztrátě někoho, koho milujete, může být velmi bolestivé, a ne každý se s tím vším dokáže sám vyrovnat a vrátit se do normálního života bez pocitu prázdnoty.

Podle španělských odborníků je v tu chvíli zcela normální a zdravé cítit bolest, hněv, zoufalství, osamělost či vinu. Stejně tak jsou pochopitelné i různé způsoby, jak lidé tyto emoce dávají najevo.

Jelikož se jedná o obtížný emoční stav, je dobré si uvědomit, že ve chvíli, kdy má člověk pocit, že ho nezvládá, měl by vyhledat odbornou pomoc.

Jak zvládnout a překonat syndrom prázdné židle?

Dovolte si truchlit

Se ztrátou a smutkem se každý vyrovnává jinak. O to víc je důležité dát průchod svým pocitům a ventilovat je. Nedusit je v sobě.

Kromě toho je naprosto v pořádku, když se během této doby budete stranit některých lidí či událostí (oslav apod.), které mohou pocity osamělosti a prázdnoty ve vás ještě zesílit.

Pečujte o sebe

Málokdo hned na začátku zvládne bez problémů žít i nadále v zaběhnuté rutině. Důležité je se do ničeho nenutit a snažit se maximálně odpočívat, dobře spát, jíst a dodávat tělu potřebné vitaminy, minerály a další nutričně důležité látky.

Potíže spojené s osamělostí a sociální izolací

Zdraví

Plánujte

Ztrátu druhých lidé nejčastěji vnímají zejména v okamžicích nejrůznějších oslav, také například o Vánocích. Proto blíží-li se nějaký takový okamžik, je vždy lepší si jej naplánovat dopředu, snažit se brát ohled na svou náladu a nenutit se do ničeho, co ve vás může vyvolat přílišnou nostalgii.

Každý z nás je jiný, a zatímco někomu pomůže lépe se vyrovnat s danou situací aktivita a pobyt mezi lidmi, jinému prospěje spíš klid a samota.

Dělejte věci jinak

Začít dělat věci jinak vám také může pomoci lépe se vyrovnat s osamělostí. Změňte svou každodenní rutinu, ale také začněte trávit konkrétní chvíle jinak. Místo dovolené na chalupě jeďte na hory nebo k moři apod.

Kdy vyhledat pomoc?

Řada lidí si myslí, že vše zvládnou sami, protože nikdo jiný to za ně neudělá. „Pravdou však je, že někdy je potřeba trochu postrčit, abychom se posunuli vpřed. A ideálně od někoho, komu důvěřujete, nebo od terapeuta, který vám pomůže vidět věci kolem sebe trochu jinak,“ doporučuje pro PsychCentral psycholožka Marie Hartwell-Walkerová.

Pokud uplyne hodně času a vy zjistíte, že vás pocity smutku, nostalgie a beznaděje stále neopustily, je čas poradit se s odborníkem. Vyhledat někoho, kdo vám pomůže smutek překonat, není slabost, právě naopak.

Jak se ve vztahu vypořádat s tíživými pocity osamělosti

Vztahy a sex

Osamělý život má na zdraví stejně negativní vliv jako kouření

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám