Hlavní obsah

Sváteční popíjení jako únik od stresu. Čím ho nahradit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reklamy v nás vzbuzují dojem, že Vánoce jsou nejromantičtějším obdobím roku. Realita je ale často odlišná a všudypřítomný stres a vánoční večírky mohou vést k nadměrnému popíjení. Jak nesklouznout do začarovaného kruhu?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Realita konce roku často zahrnuje uzavírání důležitých projektů, nakupování dárků, stres z úklidu, vaření i rodinných setkání. K tomu všemu příliš nepřidá všudypřítomná tma, která může dokonce vyvolat sezonní afektivní poruchu.

Všechny tyto zmíněné proměnné pak mohou hrát hlavní roli v řešení problémů popíjením alkoholu, které je navíc během svátků společensky přijatelné a mnohdy dokonce vyžadované.

Pomineme-li kocovinu, může alkohol způsobit problémy s duševním zdravím, problémy s játry a poruchy spánky. To vše navíc platí i pro příležitostné pijáky.

Otázky, které odhalí váš vztah k alkoholu

Zdraví

Jak se zbavit stresu bez toho, abyste museli sáhnout po skleničce?

Změňte očekávání

Sklenička alkoholu je standardem na večírcích, firemních akcích i při posezení s přáteli. Tak to být ale nemusí. Záleží jen na vás, jak se rozhodnete přistupovat k prožitému času. Vyměňte večerní posezení s kamarádkou u vína za aktivně strávený den. Vyzkoušejte tenis, jógu nebo třeba výstup na Sněžku.

Také pamatujte na to, že nemusíte chodit na všechny společenské akce. Vybírejte si jen ty skutečně důležité a zkuste se alkoholu co nejvíce vyhýbat.

Zkuste nealkoholickou variantu

Nechce se vám vysvětlovat kolegům, proč držíte skleničku vody místo vína? Pak vsaďte na nealkoholickou obdobu vašeho oblíbeného pití, které k sobě nepřitáhne žádnou pozornost. V dnešní době existuje nespočet druhů nealkoholických piv, vín, či dokonce destilátů, které skvěle chutnají, a navíc vás po nich nebude bolet hlava.

Kromě toho je zdravé změnit také své společenské návyky. Pokud sáhnete po láhvi vína vždy, když se chystáte někam na návštěvu, raději si dejte práci a nahraďte ji domácím dezertem nebo třeba sušenkami. Uvidíte, že tím uděláte hostiteli ještě větší radost.

Zaneprázdněte svoji hlavu

Pokud se přistihnete, že se během dne nemůžete dočkat toho, až si večer vychutnáte svoji oblíbenou skleničku, pak je na čase zpozornět. Abyste se těmto myšlenkovým pochodům vyhnuli, zkuste svůj mozek zaměstnat různými aktivitami.

„Choďte cvičit, vařte, sledujte filmy, zkrátka dělejte cokoliv, co odvede vaši pozornost směrem od alkoholu,“ říká Elisa Hallermanová pro Huffington Post, zakladatelka Recovery Management Agency, která je už 20 let abstinentkou.

Co nikdy neříkat abstinentům

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám