Hlavní obsah

Střevní potíže jednou za čas potrápí každého

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás už to asi zažil: křeče v břiše, zácpa nebo průjem, zadržené větry, říhání. Prostě nepohoda. Když bolí břicho, říká se, že bolí celý člověk. A je to pravda.

Foto: Profimedia.cz

Zažívací potíže trápí stále více lidí, především ženy.

Článek

„V Česku přibývá lidí, a zejména žen, které trpí zažívacími potížemi. Většinou mají nafouklé břicho, pocit těžkosti a celkovou nepohodu. Na problémech se zažíváním se také podepisuje věk,“ soudí docent Pavel Kohout z 2. interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Dodává, že úkolem trávicího traktu je příjem potravy, její mechanické a chemické zpracování, vstřebávání živin pro člověka důležitých a odstraňování některých nepotřebných, nadbytečných nebo škodlivých látek. Když někde v tomto procesu vznikne chyba, máme zažívací potíže.

Střevní mikroflóra

Při potížích se zažíváním se totiž mění průchod potravy trávicím traktem. Normálně trvá 24 až 72 hodin. Pokud trvá déle, vzniká zácpa, při rychlejším průchodu naopak průjem. Střevní mikroflóra je pro zdravé trávení naprosto nezbytná. Ve střevech je totiž 70 procent imunitních buněk, a proto porucha střevní mikroflóry může mít vliv i na poruchu imunity.

„Správná střevní mikroflóra přispívá k udržení příznivého rovnovážného stavu v oblasti slizniční a následně celkové imunity,“ soudí profesorka Anna Šedivá, primářka Ústavu imunologie pražské Fakultní nemocnice Motol. Zajišťuje obranu proti širokému spektru střevních patogenů, které nám působí potíže. Je-li střevní mikroflóra v rovnováze, máme v břiše takříkajíc jako v pokojíčku.

Pět set druhů

Ve střevě je asi 500 druhů mikroorganismů. Téměř polovinu suché hmotnosti stolice tvoří těla mrtvých střevních bakterií. Celková plocha střev je asi 200 metrů čtverečních, a v průběhu života projde trávicím traktem průměrného jedlíka 30 tun potravy a 50 tisíc litrů tekutin. Pokud někdy uděláme v jídle nebo v pití chybu, tzn. že zkombinujeme pro nás nevhodné potraviny a nápoje, může právě dojít k porušení střevní mikroflóry.

Probiotika i léky

Léčba je individuální a přispívají k ní například probiotika, živé mikroorganismy, které jsou v jogurtech a dokáží udržet optimální stav střevní mikroflóry. Můžeme je dostat i v podobě volně prodejných medikamentů.

Pokud však máme střevní potíže častěji, mohou být příčinou i závažnějšího onemocnění a návštěva lékaře je nezbytná. Zpravidla se pak provádí celkové vyšetření a sono břicha, v detailnějším případě pak endoskopické metody, kdy lékař při nich prohlédne zažívací trakt pomocí vložené kamery.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám