Hlavní obsah

Střevní potíže dokáží zkazit dovolenou

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střevní potíže nám mohou zkazit nejen dovolenou, ale způsobit i komplikace v každodenním životě. V letních měsících jsou pak nejčastějším onemocněním lidí, kteří jedou do rozvojových zemí. Ale pozor, můžeme se nakazit i v místech, kde bychom to vůbec nečekali. Třeba v oblasti Středomoří a v dobrém hotelu, nebo dokonce po návštěvě restaurace u nás.

Foto: Jiří Pavlín

Vánoční koncert Jaroslava Uhlíře v Ořechu u Prahy.

Článek

Za vysoce rizikové jsou však pokládány Afrika, Jižní Amerika, jižní Asie a Střední východ. Infekce se může šířit i vodními toky a na koupalištích. Nejčastěji se ale nakazíme, když sníme znečištěné potraviny. Velmi často bývají zdrojem infekce vajíčka a výrobky z nich. Je jedno, zda jde o dorty, zákusky či zmrzlinu. Příčinou potíží mohou být i různé druhy masa a také nedostatečně tepelně upravená drůbež.

Nedoporučuje se hladovění

"Nezbytné je dostatečně nahradit tekutiny a zavodnit organismus. Dospělý by měl vypít 3 až 4 litry tekutin denně. Může to být minerálka, sladký čaj nebo minerálové roztoky komerčně vyráběné. Dříve se doporučovalo ještě hladovění. Dnes dieta spočívá hlavně v omezení tuků. Doporučuje se však vyhýbat se nejen jídlům s vysokým obsahem tuku a cukru, ale také kořeněným. Ani kávu, alkohol, perlivé vody a nadýmavé potraviny odborníci příliš rádi nevidí. Ideální jsou dušená či vařená libová masa a netučné druhy ryb. U středně těžkých průjmů můžeme použít symptomatické léky, které sice nepůsobí přímo na příčinu onemocnění, ale značně pacientovi uleví. Antibiotika jsou vyhrazena pouze pro těžké případy," uvádí MUDr. Petr Mareček z berounského Medicentra, s.r.o.

Lékárnička je nezbytná

Každý, kdo odjíždí na dovolenou, si samozřejmě musí vzít léky, které běžně užívá. Doktor Mareček ještě doporučuje vzít si s sebou také prostředky proti průjmu. Konkrétně třeba Smectu. Ta váže toxické látky podílející se na průjmu a mohou ji užívat i děti.

K odstranění akutních potíží je vhodné i Imodium Plus. Kromě potlačení průjmu zmírňuje totiž i některé obtíže, které ho provázejí - plynatost, bolesti v břiše či pocit nadýmání. Tablety se žvýkají, není tedy nutné je zapíjet. Oceníme je však nejen na dovolené. Jejich účinky jsou téměř okamžité, pomohou nám proto hlavně tehdy, když musíme něco neodkladně vyřídit či někam dojet. Důvodem pro jejich užívání je také funkční porucha trávicího traktu - dráždivý tračník. Tyto stavy jsou výrazně spjaty s psychikou nemocného.

Dalším prostředkem proti průjmu je Endiaron, který má účinky hlavně dezinfekční anebo živočišné uhlí.

DŮSLEDKY PRO ORGANISMUS
ztráta tekutin a minerálů, hlavně draslíku, který je důležitý pro správnou činnost srdce a svalů
narušení vnitřního prostředí organismu
v případě těžkého odvodnění vznik oběhových poruch až šokového stavu
u chronického stavu to jsou poruchy výživy - ztráta hmotnosti, včetně úbytku svalové hmoty, narušené vstřebávání živin, ztráta bílkovin, chudokrevnost

V rizikových oblastech dodržujeme pravidla:

* pijeme pouze balenou vodu, která má neporušené víčko

* nedáváme si led do nápojů

* ovoce omyjeme pitnou vodou a pak oloupeme

* nejíme syrovou zeleninu

* vyhýbáme se jídlům, která nebyla dostatečně tepelně zpracována, a to platí také pro zmrzlinu

* nekupujeme jídlo od pouličních prodavačů * nekoupeme se, ani se nemyjeme v neznámých vodách

* raději se vyhneme veřejným čajovnám či jiným stravovacím zařízením

Reklama

Související témata:

Související články

Průjmy brání rozvoji inteligence

O tom, že častý průjem neprospívá organismu, nikdo nepochybuje. Americký vědec Richard Guerrant však při výzkumu duševního potenciálu chlapců a děvčat odhalil...

Výběr článků

Načítám