Hlavní obsah

Stres zpomaluje hojení ran

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nemocí či úrazem se v životě setkal téměř každý. Ať už se ale jedná o chřipku nebo zlomenou nohu, je důležité situaci zvládnout a co nejdříve se z ní dostat. Důležitou roli v tom hraje i psychická pohoda a optimismus. Pokud nás totiž ovládne stres či špatná nálada, může se nám doba rekonvalescence protáhnout až na dvojnásobek.

Foto: Profimedia.cz

Při hojení ran po úrazech nebo při nemoci je důležitá nejen podpora okolí, ale i psychická pohoda samotného pacienta.

Článek

I když se tvrdí, že krátkodobý stres nám prospívá a povzbuzuje k lepším výkonům, všeobecně tento stav přináší do našeho života jen samá negativa. Dlouhodobý stres nám na klidu jistě nepřidá, a může být i spouštěcím prvkem vážnějších onemocnění, uvedl deník Daily Mail.

Lékaři z Institute of Psychiatry at King's College v Londýně na toto téma provedli studii, při které zjišťovali hladinu hormonu kortizolu u pětadvaceti dobrovolníků. Ptali se jich také, jak se vyrovnávají s každodenními stresovými situacemi.

Součástí testů byl i odběr malého kousku kůže, po kterém vědci u jednotlivých dobrovolníků sledovali hojení ran pomocí ultrazvuku. Po odběru byli dobrovolníci rozděleni do dvou skupin. Po členech první skupiny bylo požadováno, aby denně do deníku zapisovali po dobu třiceti minut jejich starosti a strasti. U druhé skupiny byl požadavek na zapisování myšlenek ohledně správného řízení času a správného časového rozvržení úkolů.

Podle výsledků pak vědci zjistili, že skupině, ve které se jednotlivci svěřovali se svými problémy, se rána hojila mnohem rychleji než skupině druhé.

Vědci doufají, že jim výsledky studie pomohou řešit situaci, jak co nejlépe zvládnout rekonvalescenci pacientů po vážnějších operacích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám