Hlavní obsah

Strach z vlastního pachu dokáže udělat ze života peklo

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápach potu není pro většinu lidí příjemný a velká většina se jej snaží potlačit správnou hygienou a také nejrůznějšími antiperspiranty a deodoranty. Existují však lidé, jež jsou svými pachy přímo posedlí a snaží se je odstraňovat až tak, že si v podstatě ubližují. Jedná se o psychickou poruchu, která by se měla léčit.

Foto: Profimedia.cz

Přehnaná péče o tělo může být známkou psychické poruchy.

Článek

Lidský pach je naprosto přirozená věc a podle odborníků má i své opodstatnění. Díky pachům lze totiž odlišit správného partnera od nesprávného. Pokud vám tedy někdo voní, pak to je důkaz toho, že vás přitahuje a dokonce, že je tím pravým partnerem pro rozmnožení druhu. To ale neznamená, že by se lidé měli přestat mýt a přestat používat přípravky proti pocení.

Spíše naopak. Protože i když je někomu váš pach příjemný, velké většině bývá velmi nepříjemný. Ale nic se nemá přehánět. I zde existují meze, které by se neměly překračovat.

Pokud přestanete vnímat svůj pach jako něco naprosto přirozeného a budete se ho snažit za každou cenu odstranit, může se z toho stát doslova posedlost. Pak již nejde o běžný strach ze svého zápachu, ale chorobný strach tzv. bromidrofóbii, která by se měla léčit.

Posedlost

"Lidem trpícím bromidrofobií nestačí jedna sprcha denně, do vany se uchylují třeba i vícekrát. Doba očisty se přitom postupně prodlužuje, protože mohou mít pocit, že ještě nejsou dostatečně čistí. Někteří například poškozují svoji pokožku nadměrným drhnutím a přílišným používáním vysušujících kosmetických produktů," vysvětlují odborníci na serveru Psychicke-zdravi.cz .

Nemocní tak začnou hodiny trávit péčí o své tělo a přestanou vnímat ostatní věci. Jejich vlastní pach jim tak začne omezovat jejich život. A časem se z toho může vyvinout doslova peklo.

Asi nejvíce touto nemocí trpí ženy. Pro ně je doslova utrpením každé období menstruace. Hormony a zároveň krvácení způsobují mnohem větší zápach než v ostatních dnech v měsíci, což nemocné ženy dohání přímo k šílenství.

Nemoc lze snadno zaměnit

Někdy bývá tato choroba zaměňována za tzv. obsedantně-kompulzivní poruchu (OCD), která se projevuje pocitem nutkání provádět opakovaně určitou činnost.

"Jednou z těchto činností může být i mytí. Takto nemocný člověk může například trpět utkvělou představou, že by mohl spadnout pod vlak, kterým denně jezdí do práce. Aby tuto úzkost vykompenzoval, stanoví si určitý rituál: například že když si ráno pětkrát umyje ruce, nic se mu nestane," upozorňují odborníci.

Tato choroba vyžaduje naprosto jiný způsob léčby a proto je tak důležité, aby poruchu přesně pojmenoval odborník. Lidé by se rozhodně neměli bránit navštívit se svým podezřením psychiatra.

Potřebná psychoterapie

Přehnaný strach z vlastního zápachu by se měl tedy léčit. Není pochyb o tom, že jde o nemoc, která postupně omezuje víc a víc běžný život. Čím dřív tedy člověk začne s léčbou, tím dřív se mu i uleví a život pro něj začne být mnohem víc veselejší a svobodnější.

Asi nejlépe zabírá psychoterapie v podobě tzv. kognitivně-behaviorální terapie, při níž se lidé učí zdravému přemýšlení o normálním fungování lidského těla, včetně produkce jeho přirozených pachů a jejich významu pro organismus.

Pomoci mohou i relaxační techniky při nichž se bromidrofobici učí tolerovat vlastní pach. Podle odborníků úleva přichází velmi záhy a vyléčení lidé mají velmi často pocit, že až poté začínají skutečně žít.

Reklama

Související témata:

Související články

Pocení je společenský problém nejen v létě

Pocení je přirozený fyziologický děj, pro organismus životně důležitý. Pocení, ale také může způsobovat společenské problémy a to zejména díky nepříjemnému...

Jak na zpocené ruce a skvrny v podpaží

Především, je to lidské a dá se s tím žít. Ale pokud se vám to zdá příliš a komplikuje vám to společenské uplatnění, dá se to léčit. Hyperhidróza je totiž...

Vůně potu prozradí, zda žena muže přitahuje

Jak žena pozná, že svého vyvoleného přitahuje? Stačí jen nastražit čichové buňky. Zájem muže o protějšek prý prozradí jedinečná vůně potu, kterou ženy dokáží...

Výběr článků

Načítám