Hlavní obsah

Štědrý den může být ve znamení správné výživy

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na Štědrý den by se lidé neměli trápit hlady, i když se tak okrádají o šanci uvidět zlaté prasátko. Hladovění je nejen nepříjemné, ale hlavně není správné. Pocit hladu mnohdy zaháníme tím, že připravované pamlsky průběžně ochutnáváme. Obvykle toho tímto způsobem sníme více, než když si dopřejeme alespoň malý oběd.

Foto: Aleš Plevka

Ředitelka MKS Habartov, paní Petra Šístková zahajuje ples, po její levé straně Petr Martinák, jenž se ujal role moderátora večera

Článek

Zamyslet bychom se ale měli nad tím, jaké menu si k večeři připravíme. I klasická štědrovečerní večeře - polévka, ryba, bramborový salát - se dá připravit zdravě a přitom chutně.

Při přípravě polévky je jedno, zda jde o polévku rybí, hrachovou či jinou, vždy můžeme zvolit méně kalorickou i cholesterolovou variantu. "Energii snížíme přidáním pouze malého množství tuku a také způsobem zahuštění. Místo klasické jíšky použijeme např. strouhanou zeleninu či strouhané brambory. Záměnou tuku živočišného za rostlinný navíc snížíme obsah cholesterolu," uvádí různé možnosti Mgr. Pavel Suchánek z IKEM.

Majonézu lze nahradit jogurtovou omáčkou

Bramborový salát se u nás připravuje samozřejmě z brambor, zeleniny, vajec a majonézy. Klasickou majonézu, která má obsah tuku 80 procent, můžeme bez obav nahradit chutnou jogurtovou omáčkou, jejíž obsah tuku je 26 procent.

Někdo dokonce přidává do salátu salám. Pokud ale salám a vajíčka vynecháme, nejenže snížíme energetickou hodnotu, ale chráníme se také před vyšším příjmem cholesterolu. Můžeme také vyzkoušet selský bramborový salát. Uvařené brambory se nakrájí, posolí a dochutí hořčicí, octem, pepřem, rostlinným olejem a někdo přidává i nakrájenou cibuli.

Ryba nejen na slavnostním stole

Ryby jsou důležitým zdrojem jódu, vápníku, železa, zinku, selenu, vitamínů skupiny B a B 12. Rybí tuk obsahuje také vitamíny A a D. Netučné ryby, jako jsou např. pstruzi, candáti ale i žralok, jsou velmi dobře stravitelné.

Tučnější ryby, třeba losos, tuňák, makrela, kapr a sardinky, jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin. "Je již prokázáno, že jeden respektive dva pokrmy z ryb týdně sníží riziko vzniku onemocnění srdce až o polovinu. Pokud sníme ryb více, další pozitivní efekt se neprojeví dalším snížením, jak by se mohlo předpokládat, protože se jedná o takzvaný prahový efekt," uvedl Suchánek.

"Ačkoli totiž pokrmy z ryb našemu zdraví nesporně prospějí, musíme při sestavování jídelníčku přihlížet i k tomu, že obsahují tuk. Při vysoké konzumaci nenasycených tuků může vznikat v organismu nadměrné množství volných radikálů, které podporují stárnutí a podle některých autorů se podílejí na možném vzniku nádorových onemocnění. Větší množství ryb bychom proto měli konzumovat se zeleninou a každý den si také dopřát ovoce, které tento efekt minimalizují," dodal Suchánek.

Rozhoduje způsob přípravy

Energetickou hodnotu štědrovečerního kapra ovlivňuje způsob jeho přípravy. Na smažení zvolíme raději rostlinný tuk k tomu určený. Po usmažení položíme kapra na ubrousek a osušíme nebo na chviličku ponoříme do vroucí vody, abychom se tak zbavili přebytečného tuku.

Energetickou hodnotu pokrmu můžeme snížit i tím, že osmaženou strouhanku, která obsahuje většinu tuku, prostě jíst nebudeme.

Reklama

Související témata:

Související články

S rybami proti infarktu i proti vráskám

Čím víc toho víme o rybím mase, tím je jasnější, že nemusí být jen pochoutkou, ale i lékem. Pomáhá nás chránit před infarktem nebo mrtvicí. Snižuje riziko...

Výběr článků

Načítám