Hlavní obsah

Špatně padnoucí podprsenka stojí za řadou zdravotních potíží

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrat ve všech ohledech správnou podprsenku není jednoduché. Mnohé ženy se příliš zaměřují na vzhled a správnou velikost a jiné důležité parametry opomíjejí. Přitom nevhodná velikost či tvar podprsenky mohou stát za řadou zdravotních potíží.

Foto: Profimedia.cz

Nevhodně zvolená velikost podprsenky může stát za řadou zdravotních potíží.

Článek

Podle celosvětových průzkumů bylo zjištěno, že až 80 % žen nosí podprsenku, která v nějakém důležitém parametru nevyhovuje jejich postavě. Následkem toho mohou nastat různé zdravotní komplikace, které s nošením špatného spodního prádla nemusí na první pohled vůbec souviset.

Bolesti zad či krční páteře, které si některé ženy vybaví v návaznosti na špatný výběr prádla, nejsou rozhodně jediné. Může jít i o kožní vyrážky, záněty šlach nebo také o zažívací potíže. Problémy se mohou stupňovat i podle toho, jak velké poprsí žena má. Shirley Braileyová (62) měla například problémy s kýlou nebo také s pálením žáhy, uvedl Daily Mail.

V řeči čísel bylo stanoveno, že čtyři z pěti žen dělají hrubou chybu v tom, že podceňují obvod hrudníku a naopak mnohdy nadhodnocují velikost košíčků.

Zbytečné problémy

"Přicházejí ke mně ženy s problémy zaoblených ramen, s křivými zády, se špatným trávením, mají vytlačená ramínka od podprsenky na ramenou – to všechno jsou příznaky jejich špatné volby," vysvětluje chiropraktička Lorna Millsová.

"Mnohé podprsenky jsou v oblasti žeber příliš těsné, což vytváří zbytečný tlak na záda. Nedostatečná podpora v přední části zase přenáší špatně váhu a ženy se kvůli tomu zbytečně hrbí nebo naopak vyvažují ,rovnováhu‘ zakláněním hlavy vzad. Těsná a zaříznutá ramínka pak způsobují podráždění kůže a také často ovlivňují nervy v dané oblasti, což vede k bolestem hlavy a k celkovému napětí," uvedla.

Všechny uvedené problémy, které mohou být samy o sobě nepodstatné, navíc často vytvářejí kvůli špatnému přizpůsobení těla zbytečný tlak na bránici. To může mít (především při sedavém zaměstnání) vliv na dýchací mechanismus a posléze vést k problémům s trávením.

Jak vybrat správnou podprsenku
Ramínka  – neměla by rozhodně nijak tlačit, po stranách by neměly vznikat viditelné vypoukliny od zaříznutí. Šířku ramínek volte i podle velikosti prsou.
Košíčky – velikost košíčků má odpovídat přesně velikosti ňader. Nic nemá přepadávat a vylézat ven, neměla by ani vznikat zbytečná mezera mezi ňadry a košíčkem.
Kostice – podprsenka s kosticemi není vhodná v období, kdy se ňadra zvětšují (např. v těhotenství). Naopak pokud má žena plnější ňadra a potřebuje pro ně podporu, pak jsou kostice vhodné.  Neměly by z podprsenky nikdy vyčnívat, mají sedět pohodlně pod prsy, nesmí nikde tlačit. Pokud jakkoli vadí, je třeba co nejdříve zvolit větší velikost nebo nový model. V případě, že se kostice naopak kroutí či jsou volné, je vhodné zvolit menší číslo podprsenky s většími košíčky.

Reklama

Související články

Jak ženy ke svým podprsenkám přišly

Většina žen, ale i mužů je považuje za zcela samozřejmou část oblečení a součást dámského prádelníku. Mohou být nenápadné, pestré, vyzývavé i stroze funkční....

Nejčastější mýty o pokleslém poprsí

Povislé poprsí spadá do tzv. intimních nedokonalostí, o kterých ženy nerady otevřeně mluví, i když je velmi trápí. Bohužel čím více jsou ňadra povislá, tím...

Výběr článků

Načítám