Hlavní obsah

Jak ženy ke svým podprsenkám přišly

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina žen, ale i mužů je považuje za zcela samozřejmou část oblečení a součást dámského prádelníku. Mohou být nenápadné, pestré, vyzývavé i stroze funkční. Řeč je o podprsenkách.

Foto: Lisca

Mnozí módní návrháři se zaměřují na to, jak vytvořit střih spodního prádla, který by ženu udělal co nejvíce sexy.

Článek

V tom, kde, kdy a za jakých okolností vznikla první předchůdkyně současné podprsenky, není zcela jasno a historek na toto téma je více. Nedávné archeologické nálezy na území Rakouska ukazují, že první podprsenky mohly ženy nosit už před 600 lety.

Mezi první písemně doložené prototypy podprsenky patřil například výrobek z roku 1863, vyrobený v USA Lumanem Chapmanem, patentovaný pod názvem „breast supporter“. Po něm následoval prototyp Marie Tucekové z roku 1893, který připomínal dvě látkové kapsy s ramínky se zadním zapínáním na háček.

Asi nejznámější historka, která se váže ke vzniku tohoto typu prádla, se pojí s Mary Phelps Jacobsovou, která se chystala na ples a odmítla si pod své lehké šaty obléknout korzet, a tak si vyrobila horní díl spodního prádla ze dvou kapesníčků a jedné stuhy.

Tuto narychlo vyrobenou část spodního prádla si Mary nechtěla nechat pouze pro sebe, nejprve se pokoušela ji vyrábět sama, ale posléze patent na výrobek za 1500 dolarů přenechala firmě Warner Brothers Corser Company. Bratři Warnerové se ukázali jako velmi zruční obchodníci, začali podprsenky vyrábět a prodávat ve velkém a zisk v řádu mnoha miliónů na sebe nenechal dlouho čekat.

Foto: Profimedia.cz

Představitelka herecké role Salome z roku 1926.

Zkrácený korzet

Najít skutečně první předchůdkyni dnešních podprsenek je nemožné, protože není jasné, zda všechny pokusy o vytvoření pohodlného a funkčního kusu oblečení určeného pro tento účel jsou zaznamenány.

„Jen v době koncem 19. století bylo v Americe registrováno na 1200 patentů tohoto typu. Jasné je, že už v antice ženy nosily různě vrstvené tógy, jejichž spodní část je možné vnímat jako spodní prádlo. Co je skutečně možné říci, je to, že současná podprsenka vznikla postupným zkracováním a úpravou korzetů,“ vysvětluje Lýdie Procházková, specialistka společnosti Triola.

Doba korzetů, kazajek a šněrovaček trvala od počátku 15. století do konce 19. století. Jejich účelem bylo vytvarovat postavu tak, aby se blížila co nejvíce tehdejšímu ideálu krásy, jímž byl nejčastěji plný dekolt a útlý pas ženy. „V období počátku renesance byl účel korzetu ale přesně opačný, měl poprsí ženy co nejvíce stáhnout a potlačit. Ať už ale korzety poprsí měly zdůraznit, či naopak potlačit, vždy pro ně platilo jedno, byly nepohodlné,“ poznamenává Lýdie Procházková.

Foto: Profimedia.cz

Reklama na saténový korzet z roku 1940.

První korzety byly vyráběny z velrybích kostic, které byly pružné a pevné. Později pravé kostice nahradily kovové pruty. A právě ony byly jedním z důvodů, které přivedly ženy k výměně korzetů za podprsenky.

„V době, kdy USA vstoupily do 1. světové války, byl nedostatek železa, a tak vláda oficiálně vyzvala ženy, aby přestaly kupovat korzety vyztužené kovovými kosticemi. Tím došlo k ušetření 28 tisíc tun železa a k výraznému zvýšení zájmu o podprsenky,“ dodává Lýdie Procházková.

Více pohybu, více volnosti

Na rozšíření podprsenek se z části podílela i změna životního stylu, nástup sportovních volnočasových aktivit, rozšíření turistiky, plavání, lyžování, návštěva kin i to, že ženy začaly pracovat. „Podprsenka nabízela více pohodlí a více možností pohybu než těsný korzet či šněrovačky, proto si je ženy oblíbily,“ říká Lýdie Procházková.

Foto: Profimedia.cz

Reklama na spodní prádlo z roku 1935.

Z tohoto pohledu je pro podprsenky zlomový rok 1959, koncern Du Pont přišel s převratným objevem v podobě elastického vlákna Lycra. Spodní prádlo, do té doby vyráběné výhradně z plátna a zdobené krajkou, tak získává pružnost a poddajnost a ženy v ničem neomezuje.

Dalším mezníkem ve výrobě podprsenek byl rok 1964, kdy značka Wondebra přišla se střihem podprsenky určeným pro ženy s malými ňadry, výrobce svůj výrobek představil jako „push-up“ a střih vyvolal nebývalý zájem.

Posázené brilianty i jednobarevné

Podprsenky si během poměrně krátké doby vydobyly pevné místo v prádelníku žen. V okamžiku, kdy módní firmy začaly vyrábět podprsenky ve velkém, plnily přehlídková mola a stránky módních časopisů modelky oděné pouze do spodního prádla, kterým oslňovaly jak ženy, tak muže.

Foto: Profimedia.cz

Podprsenku na módní přehlídce Victoria´s Secret předvede brazilská modelka Alessandra Ambrosiová.

Kromě běžných kousků, určených pro výjimečné chvíle, ale i běžné nošení, se na trhu objevily i podprsenky hodné předních míst soukromých sbírek. Například značka Victoria’s Secret vyrobila jednu z nejdražších podprsenek, vytvořenou z bílého zlata a posázenou 22 rubíny a 2900 brilianty, jejíž cena byla téměř 12,5 miliónu dolarů.

V současné době se ve světě módy občas objeví kousky vybavené posledními prvky virtuální či komunikační techniky.

Přestože výrobci stále hledají nové střihy a nové barevné kombinace, jsou mezi podprsenkami stálice, po kterých ženy dlouhodobě sahají s neomylnou jistotou. „Z barev jsou stále nejoblíbenější bílé, smetanové a béžové tóny. Z tmavých odstínů je oblíbená černá, tmavě modrá a kardinálská červená,“ dodává Lýdie Procházková.

Stálá součást svádění

Přestože je podprsenka plnohodnotným a funkčním kusem prádla, nedá se jí upřít i její další funkce, je tím, co dokáže nastartovat představivost a navodit správnou atmosféru intimní chvíle.

„Tuto funkci plnily už korzety vznešených dam a šněrovačky prostých žen. Korzety byly často bohatě zdobené, aby zaujaly, a vzrušující pro mnohé muže byla již samotná představa toho, jak z jejich sevření ženu vysvobozují. Podobně na tom byly i chudší ženy, které sice neměly korzety, ale své šněrovačky a živůtky si oblékaly tak, aby zdobení spodní košilky vykukovalo nad šněrovačku a bylo vidět,“ popisuje Lýdie Procházková.

Spodní prádlo si tuto funkci uchovalo dodnes a řada módních návrhářů se zaměřuje právě na to, jak vytvořit střih spodního prádla, který by ženu udělal co nejvíce sexy. V současné době výrobci dosahují sexy efektu nejen rafinovanými střihy, ale i kombinací různých barev a materiálů, z nichž v tomto případě už dlouhá léta vede krajka.

To, že je úloha podprsenek v mileneckém a manželském životě velmi důležitá, potvrzuje i fakt, že ženy za podprsenky určené pro „výjimečné chvíle“ neváhají utratit nemalé částky, přestože předem vědí, že si jejich luxus užijí jen velmi krátkou chvíli.

Video o historii podprsenky můžete zhlédnout na Stream.cz.

Reklama

Související články

Extravagantní spodní prádlo uchvátilo Paříž

Spodní prádlo je základním kamenem šatníku každé ženy. Některé z nás si libují v klasice, jiné v sexy krajce nebo dokonce saténu. Umíte si ale dámy představit,...

Výběr článků

Načítám