Hlavní obsah

Nejčastější mýty o pokleslém poprsí

Novinky, Dana Sokolová

Povislé poprsí spadá do tzv. intimních nedokonalostí, o kterých ženy nerady otevřeně mluví, i když je velmi trápí. Bohužel čím více jsou ňadra povislá, tím více pohledů přitáhnou. Vypadají totiž větší, než ve skutečnosti jsou. Řešením může být plastická operace, ale i mnohem prozaičtější řešení - správně zvolené spodní prádlo. Připravili jsme pro vás spolu s Ing. Danou Jiráskovou z Braexpert.cz nejčastější lži panující kolem pokleslého poprsí.

Foto: Profimedia.cz

Bra-fitting se věnuje výběru správné velikosti podprsenky.

Článek

„Prsa na pase“ máme v rodině. Měla je babička i maminka, takže mi nezbývá nic jiného, než se s nimi smířit.

Babička ani maminka bohužel neměly možnost nosit kvalitní podprsenku. Ještě několik let zpátky u nás existovaly jenom čtyři velikosti podprsenek, které si ženy různě přizpůsobovaly, nebo je nenosily vůbec. Bra-fitting (metoda správného výběru podprsenky) byl neznámý pojem. Byly rády, pokud jim prsa nevypadla v nevhodné chvíli.

Neexistovaly ani kvalitní podprsenky pro období těhotenství a kojení. O krémech ani nemluvě. Strie se prostě neřešily. Oblečení se šilo na míru a 50letá žena byla již babičkou, zahalenou do širokých šatů zástěrového typu se šátkem na hlavě. Pokud přišla o partnera, bylo společensky nevhodné hledat nového. A tak i motivace udržet si hezké poprsí a postavu byla výrazně nižší.

Ženám po kojení vždy poprsí výrazně klesne.

Bohužel, ženy období těhotenství a kojení, které má největší dopad na krásu a pevnost poprsí, značně podceňují. Myslí si, že jde o relativně krátký časový úsek, ve kterém se nevyplatí příliš investovat do oblečení včetně spodního prádla. Jak se velikost poprsí mění, je samozřejmě více finančně náročné koupit si několik kvalitních podprsenek, které již za pár týdnů budou malé, nebo velké.

"Nejvíc žen mě kontaktuje a žádá bra-fitting až po ukončení kojení. V tomto období ale již lze obvykle jen vyformovat do spodního prádla to, co žena nenávratně poškodila podceněním kritického období," upozorňuje Jirásková.

V mém věku je již povislé poprsí samozřejmé.

Jenom částečná pravda. Věk má na povislé poprsí vliv. Existuje ale mnoho žen, které i ve vyšším věku mají hezké, zachovalé a relativně pevné poprsí. Taky existuje mnoho mladých žen, které nikdy nebyly těhotné, a přesto nosí svá prsa na břiše. Mnohdy, i když je to trápí, netuší, že existuje možnost (mimo plastickou operaci), jak jejich poprsí zvednout a klesání předcházet.

Naštěstí mám malá prsa a spadlé poprsí se mě netýká. Nemá co spadnout.

I ženy s malými ňadry mohou mít povislé poprsí.

Mám velká prsa, tak s pokleslým poprsím automaticky počítám.

Není to nutné. Ve správné podprsence mohou být i velká prsa hezky zvednutá. Stačí si koupit správnou podprsenku s dostatečnou oporou.

Proti pokleslému poprsí lze bojovat posilováním prsních svalů.

Posilováním prsních svalů posílíme jenom svaly, které jsou umístěny pod prsem. Nikdy ne celé prso. Prso samo o sobě neobsahuje žádné svaly. Za jejich tvar jsou zodpovědné Cooperovy vazivové pruhy, obsah tukové tkáně v poprsí a stav pokožky, do které je poprsí zabaleno. Proto cvičením nelze zvednout již povislé poprsí.

Povislé poprsí je jenom estetický problém. A každému se může líbit něco jiného.

Povislé poprsí není jenom problém estetický. Ženy s povislým poprsím trápí nepříjemné pocení, které vzniká v kožní řase pod prsy. Pot a případná vlhkost nemá kudy unikat, může způsobovat podráždění pokožky. Navíc otírání kůže o kůži není příjemné. Ženy s pokleslým poprsím můžou mít problém při výběru oblečení. Výrobci konfekce neberou v úvahu pokleslé poprsí a švy šijí na stejném místě bez ohledu na to, zda jde o kolekce pro mladé nebo starší ženy. Nemálo žen ovlivňuje povislé poprsí ve společenském i sexuálním životě.

Již povislé poprsí nelze zvednout jinak než chirurgicky.

Je pravdou, že poškození vazivových pruhů je definitivní a nenávratné. Povislé poprsí již nelze zvednout. Správným spodním prádlem ale lze postavu vyformovat, zlepšit její křivky a následně zjednodušit výběr oblečení. Správnou podprsenkou můžeme také vliv gravitace zmírnit a dalšímu poškození vazivových pruhů předcházet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám