Hlavní obsah

Smysl života našla v záchraně veverek, vážné nemoci jí teď ale znemožňují opustit lůžko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soňa byla celý život velkou milovnicí zvířat. Když ji začalo trápit zdraví, upnula se k přírodě a vystavěla si tak vlastní svět. Před dvanácti lety založila záchrannou stanici veverek „Zrzečky v nouzi“, dodnes organizuje dobrovolníky k roznášce krmiva pro veverky v okolních lesích. Její zdravotní stav se ale nyní rapidně zhoršil. Aby se opět dostala do přírody, potřebuje pomoc.

Foto: archív paní Soni

Paní Soňa se svým asistenčním psem Kukim ještě v době, kdy nebylo tak zle.

Článek

Paní Soňa je po několika operacích mozku, včetně dekomprese zadní jámy mozku kvůli Arnold-Chiariho malformaci, vrozené anomálii centrálního nervového systému, která stojí za hydrocefalem (zmnožením mozkomíšního moku). Bohužel tímto její zdravotní peripetie neskončily, život jí nadělil postupně spoustu dalších zdravotních potíží.

Nejprve prodělala po sobě tři mozkové mrtvice, po kterých jí částečně ochrnula pravá noha i ruka a došlo k postižení řeči, koordinace pohybu i rovnováhy.

K tomu se přidala obrna lícního nervu, poškození zraku, astma a také velmi vážné plicní problémy, tzv. chronická obstrukční plicní nemoc, která spočívá v zúžení dýchacích cest prostřednictvím trvalého zánětu - nemocní jsou postupem času odkázáni na neustálý přívod kyslíku z přístroje.

Závažné onemocnění plic jí lékařka odhalila včas, správná léčba ho zpomalila

Zdraví

Bohužel ani toto není konečný výčet trápení, se kterými Soňa musí bojovat. V současné době ji ze všeho nejvíce zlobí urputné bolesti trojklanného nervu a hlavy, které ji ze všeho nejvíce vyčerpávají.

Lékaři u Soni ale nic nevzdávají - nedávno jí provedli speciální operaci srdce, aby se v něm přestaly vytvářet sraženiny, které stály za předchozími mozkovými mrtvicemi.

Foto: archív paní Soni

Paní Soňa teď tráví mnoho času v nemocnici.

V současné době je Soňa v rekonvalescenci po zákroku upoutána na lůžko, k tomu s častými atakami urputných bolestí. Své situace si je bohužel vědoma, protože normálně myslí a vše prožívá. Při životě ji ale drží její asistenční pes Kuki a k tomu i touha opět se podívat, byť jen po zpevněné cestě na vozíku a s přenosným kyslíkovým koncentrátorem, do přírody.

Přátelé se tak snaží udělat vše pro to, aby Soňa dál bojovala a mohla se vrátit ke svým koníčkům a byla tady s nimi co nejdéle. A to pokud možno co nejdůstojněji, jak to jen půjde.

Foto: archív paní Soni

Málokdo ví, že veverky jsou od roku 2002 chráněným ohroženým druhem.

I z tohoto důvodu založili na platformě Donio sbírku, protože věcí, které Soňa k rekonvalescenci potřebuje, je opravdu hodně a mnoho z nich pojišťovna nehradí nebo jen částečně.

Jedná se především o elektrický invalidní vozík a přenosný vyvíječ kyslíku s baterií, aby se svými přáteli mohla na procházku a mohla tak opustit prostory ložnice - nemožnost mít kontakt s lidmi a zajít do přírody jí po psychické stránce totiž nejvíce ubližuje.

Pokud se vybere peněz více, pak by rádi Soně pořídili pojízdný zvedák a závěs do koupelny pro bezpečnou přepravu z vany a do ní. Rovněž mají v plánu akupunkturu, rázovou vlnu a vysokofrekvenční laser proti bolestem nebo rehabilitace či psychoterapii. Přesný výčet cen za jednotlivé položky naleznete na Doniu.

Imunoterapie bude nově pomáhat ženám s agresivní rakovinou prsu

Zdraví

Po mrtvici je lepší začít rehabilitovat až 2-3 měsíce po atace, tvrdí studie

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám