Hlavní obsah

Slinné testy na AIDS byly i v ČR

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Slinné testy na AIDS, které nyní povolily ve Spojených státech, nejsou žádnou novinkou a byly používány i v ČR. V pondělí to prohlásila doktorka Marie Brůčková z Národní referenční laboratoře pro AIDS, která pracuje ve Státním zdravotním ústavu v Praze.

Foto: archiv Martin Nešpor

Mikulovský cestovatel, dobrodruh a fotograf Martin Nešpor chce zdolat Nordkapp

Článek

"U nás jsme léta používali testy ze slin, a to zejména u injekčních uživatelů drog a komerčních sexuálních pracovnic. Nešlo však o rychlotesty, jako se nyní zavádějí v USA," řekla Brůčková. Dodala, že v ČR používané slinné testy měly návaznost na centrální laboratorní zpracování. Vzorky se však odebíraly rizikovým osobám na ulici.

"Bohužel společnost, která k slinným testům vyráběla testy návazné, je přestala vyrábět. Už jsme kontaktovali příslušnou firmu z USA a máme zájem, aby nové rychlotesty byly i v ČR," řekla Brůčková.

Dodala, že rychlotest je ale možné udělat i z kapky krve, a to do deseti až patnácti minut. Podle ní slinné testy nejsou tak citlivé jako klasické laboratorní, především při zachycování nových čerstvých infekcí.

"Samozřejmě, že rychlotest na AIDS, který přichází z USA, je dobrý a určitě pomůže v rychlé diagnostice," řekla Brůčková.

Dodala, že od roku 1985 je v ČR registrováno 669 HIV pozitivních českých občanů a cizinců mající trvalé bydliště v ČR. Z toho 174 již onemocnělo AIDS a z toho 107 již zemřelo. Kromě toho je v ČR registrováno i 200 cizinců, kteří zde trvalý pobyt nemají. Průměrná doba přežití od nakažení se neustále zvyšuje a i když je individuální, dosahuje nyní 10 až 15 let.

Související témata:

Související články

Záhadný virus chrání před AIDS

Záhadný virus spojovaný dosud s onemocněním jater brání v lidském těle infikovaném virem HIV propuknutí onemocnění AIDS. Uvádí to studie vědců univerzity...

Nový a jednoduchý test zjistí AIDS ze slin

Nový rychlotest na AIDS, k němuž nebude zapotřebí odběru krve, se objeví na trhu ve Spojených státech. Souhlas s jeho použitím udělil na sklonku týdne Úřad...

Výběr článků

Načítám