Hlavní obsah

Nový a jednoduchý test zjistí AIDS ze slin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nový rychlotest na AIDS, k němuž nebude zapotřebí odběru krve, se objeví na trhu ve Spojených státech. Souhlas s jeho použitím udělil na sklonku týdne Úřad pro kontrolu potravin a léčiv FDA.

Foto: Dana Ehlová

Skupina neprofesionálních výtvarníků z Nového Města nad Metují vystavuje v Dobrušce.

Článek

Lékaři nyní stačí přejet tyčinkou s tampónem po dásních a patře pacienta. Pak putuje vzorek slin s buňkami do testovacích zkumavek a do dvaceti minut se lékař dozví výsledek, zda sliny obsahují virus HIV, který způsobuje nemoc AIDS. V případě pozitivního výsledku je dále požadován potvrzující test odběrem krve v laboratoři.

"Věříme, že nyní podstoupí testy mnohem víc lidí, kteří spadají do rizikových skupin," uvedl ministr zdravotnictví USA Tommy Thompson.

Podle něho se ročně osm tisíc Američanů, u nichž test z krve dopadne pozitivně, nedozví výsledek, protože se dva týdny po něm nespojí s nemocnicí. "Znamená to, že nevědomě mohou nakazit další," upozornil ministr.

Podle Střediska kontroly a prevence nemocí téměř milión obyvatel USA vůbec neví, že trpí nákazou. Ročně ve Spojených státech přibývá 40 tisíc nakažených.

Test, jehož spolehlivost je 99 procent, je vhodný rovněž pro osoby, které se bojí odběru krve, a je i bezpečnější pro zdravotnický personál, který nepřijde do styku s potenciálně nakaženou krví.

Reklama

Související témata:

Související články

Němci klinicky testují vakcíny proti AIDS

Padesát dobrovolníků podstoupilo ve středu na univerzitních klinikách v Bonnu a Hamburku-Eppendorfu první testy očkovací látky proti AIDS. Vývoj látky s názvem...

Záhadný virus chrání před AIDS

Záhadný virus spojovaný dosud s onemocněním jater brání v lidském těle infikovaném virem HIV propuknutí onemocnění AIDS. Uvádí to studie vědců univerzity...

Výběr článků

Načítám