Hlavní obsah

Slezina jako důvod věčného přejídání, ale i únavy a oslabené imunity

Novinky, das

Slezina je často považována za orgán na první pohled nepotřebný. Lze bez něj totiž normálně žít. To ale neznamená, že v těle neplní celou řadu důležitých funkcí. Jednak se velmi významně podílí na krvetvorbě a celkové imunitě organismu a také na metabolismu.

Foto: Profimedia.cz

Zvětšenou slezinu nejlépe odhalí vyšetření ultrazvukem.

Článek

V období nitroděložního vývoje se ve slezině tvoří červené krvinky. Po narození slouží jako zásobárna části krvinek a také síto, které dokáže odlišit zdravé krvinky od poškozených, jež zde následně zanikají. Zároveň se slezina podílí na tvorbě protilátek.

Podle starověkých mudrců se ve slezině zadržují toxiny, které ovlivňují v organismu další pochody, jako jsou peristaltika zažívacího traktu, činnost žaludku a slinivky břišní, ale také působí na lymfatický systém, svalový tonus, neurohormonální procesy či hladinu glukózy v krvi. Pokud se slezina očistí od těchto jedů, pak člověk může zhubnout a zbavit se řady zdravotních problémů.

Slezina a věčné přejídání

„Slezina vzbuzuje chuť na vše, co je sladké. Navíc pokud je slezina přetížena, pak zpomaluje metabolismus a dost často způsobuje zácpu,“ vysvětluje detoxikační poradce Vladimír Jelínek z Joalis.cz.

Velmi podobně na slezinu a metabolismus pohlíží tradiční čínská medicína. Podle ní slezina umožňuje získávat energii ze stravy, a pokud je poškozená, projevuje se to únavou, nedostatkem energie a přejídáním. Může za to narušený metabolismus jedince a pak také hormonální nerovnováha.

Proto alternativní medicína dost často hovoří v souvislosti s hubnutím a s prevencí celé řady onemocnění o nutné pravidelné detoxikaci sleziny.

Nejčastější vady a poškození sleziny

Mezi nejčastější vady či postižení sleziny patří splenomegalie neboli zvětšení sleziny, které se vyskytuje nejčastěji u onemocnění krve (anémie, leukémie, maligní lymfom), ale i u chorob, jako jsou žloutenka, infekční mononukleóza, malárie, rakovina jater, cirhóza jater, portální hypertenze či Hodgkinova choroba (nádorové onemocnění projevující se postižením lymfatických uzlin).

Při úrazech často dochází k poranění sleziny, které bývá provázeno závažným krvácením. Při sepsi neboli „otravě krve“ se slezina aktivuje, zvětšuje se až na několikanásobek své velikosti, její struktura se zcela stírá a vzniká septická slezina, vysvětlují odborníci ze serveru Ulekaře.cz.

Bohužel se to zprvu nemusí nijak projevovat, první příznaky se mohou objevit až za několik dní, kdy už může být pozdě.

Mezi nejčastější příznaky poranění sleziny patří:

  • silné bolesti levého nadbřišku
  • zrychlený puls – tachykardie
  • snížený krevní tlak – hypotenze
  • bledost
  • pocení – zpocená a studená pokožka

Postupně může dojít až k hemoragickému šoku (šok z vykrvácení).

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na jarní očistu pomocí bylinek

S přicházejícím jarem nastává čas pro komplexní očistu těla. Detoxikace organismu je doporučována především alergikům, obézním, ale i ženám, které plánují...

Výběr článků

Načítám