Hlavní obsah

Skotové platí zaměstnancům odvykání kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy ve Skotsku se odhodlaly vydávat peníze za něco, co není zcela nezbytné. Ať je to se skotskou spořivostí, jak chce, pravda je, že motivovat zaměstnance k odvyknutí kouření se ale vyplatí.

Foto: archiv Ministerstva vnitra ČR

nový OP

Článek

Odborníci spočítali, že kuřák má za rok průměrně o pět dní nemocenské více než nekuřák a zaměstnávat kuřáka, který si odskakuje na cigaretu, ročně stojí zaměstnavatele více než dva tisíce liber. Navíc mnozí zaměstnavatelé přiznávají, že na pracovištích vzniká často mezi kuřáky a nekuřáky napětí. Nemluvě vůbec o tom, že pokud před budovou společnosti postává hlouček zaměstnanců v obláčku dýmu, firmě to na image nepřidá.

Z těchto důvodů a také samozřejmě díky zájmu o zdraví pracovníků firmy svým zaměstnancům pořádají kursy odvykání. Někdy je platí, jindy na ně alespoň přispívají. Konzultace s odborníky přitom obvykle vyjdou na stovky liber za každého zaměstnance. Některé firmy platí svým zaměstnancům také nikotinové náplasti nebo laserovou léčbu. Zaměstnavatelé vysvětlují, že své zaměstnance do ničeho nenutí. Často se pracovníci sami cítí izolování tím, že chodí kouřit do vymezených prostor, a rádi by se návyku zbavili. Pro větší firmy přitom několik tisíc liber není zásadní výdaj.

Kouření jako trestný čin

Ostatně ve Skotsku je dnes kouření zásadním politickým tématem. V parlamentu se objevují zákony, které by měly zakázat kouření ve veřejných prostorách. Dokonce se navrhují takové, podle kterých by se kouření v restauraci rovnalo trestnému činu. Obhájci práv kuřáků se brání tím, že by se omezení mohla vymknout z ruky a že z péče o zdraví zaměstnanců by mohl u zaměstnavatelů vzniknout pocit, že mají právo diktovat zaměstnancům, jak mají žít.  

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření způsobuje hloupnutí

Vědci z Dánska, Francie, Nizozemí a Velké Británie objevili další, dosud neprobádané vedlejší účinky tabákové závislosti. Duševní schopnosti notorických...

Děti kuřáků jsou náchylnější k nemocem

Rodiče, kteří kouří, vystavují své děti mnohonásobně většímu riziku vzniku nemocí spojených s pasivním kouřením, než je tomu u děti nekuřáků. Přitom nezáleží...

Kuřáci mají problémy s potencí

To, že kouření neblaze ovlivňuje mužskou sexuální výkonnost, je věc všeobecně známá. Ví se i o dalších negativních účincích kouření. Vědci z Britské lékařské...

Výběr článků

Načítám