Hlavní obsah

Sinice ohrožují nejvíce děti, těhotné a seniory

Právo, Petr Veselý

Sedmiletý Jan z Hustopečí nad Bečvou skončil na pohotovosti. Bylo mu zle, zvracel, měl křeče v žaludku a průjmy. Lékař jeho matce vysvětlil, že nejde o úžeh, ale o otravu sinicemi z nedaleké vodní nádrže.

Článek

"Spousta lidí už ví, že sinice mohou způsobit nejen alergické reakce včetně rýmy, vyrážky a podráždění kůže, ale také podráždit oči, někdy dokonce zapříčinit zánět spojivek," říká lékař Blahoslav Maršálek, ředitel Centra pro cyanobakterie a jejich toxiny v Brně. "To, že dokáží vyvolat zvracení, bolesti břicha, podráždit střevní stěny, už tuší jen menšina z nich. Sinice totiž produkují vedle látek dráždivých i látky jedovaté. A právě ty bývají příčinou popsaných potíží."

U dětí tím spíš, že váží méně než dospělí. Stejná dávka sinic u nich proto vyvolá daleko dramatičtější potíže. Navíc obvykle neplavou tak dobře jako jejich rodiče a víc ve vodě dovádějí, takže bezděky polknou víc kontaminované vody.

Bouřlivý průběh mívá někdy otrava u starších lidí, jejichž imunitní systém už nebývá tak výkonný. U těhotných může v krajním případě dojít až k ohrožení plodu.

Opakované požívání kontaminované vody může způsobit smrt

Že nejde o nic, nad čím by bylo možné mávnout rukou, svědčí i fakt, že lidé, kteří dlouhodobě pijí vodu získanou z vodního zdroje, do něhož sinice vylučují jedovaté látky, mohou na komplikace vyvolané těmito látkami dokonce zemřít.

Kromě bolestí hlavy a střevních nebo žaludečních potíží dokážou jedy produkované sinicemi způsobit také vážnější jaterní problémy. Míra zdravotních komplikací a síla reakce obvykle závisí na:

* citlivosti člověka

 * množství vody bezděky spolknuté při koupání

* době, kterou v ní strávil

* míře jejího znečištění

"Situace se sinicemi bývá lepší na začátku léta a zhoršuje se v jeho průběhu, tedy hlavně v srpnu," říká profesor Maršálek.

"Množení sinic nahrává horké počasí. Pokud je chladno a hodně prší, může se stav vody i zlepšit. Když je ale tak teplý květen, jako třeba letos, problémy se objeví podstatně dřív, někde už dokonce v červnu."

Signály znečištění

Jak lidé poznají, že je vodní jezero, rybník nebo vodní nádrž znečištěná sinicemi? Maršálek vymyslel jednoduchý test: nabereme vodu do PET láhve a necháme ji stát asi půl hodiny na sluníčku. Pokud zůstane rovnoměrně kalná nebo se u dna vytvoří sedliny, jde převážně o řasy. Taková voda sice nemá dobrou kvalitu, ale obvykle není pro zdraví nebezpečná.

Když se vrstva modrozelených mikroorganismů drží u hladiny, obsahuje voda velmi pravděpodobně jedovaté sinice. Odborníci nabízejí jednoduchou pomůcku i pro to, jak poznat míru znečištění.

Pokud stojíme ve vodě po kolena a nevidíme si na špičky nohou, jedná se podle nich o vodu příliš znečištěnou. To všechno jsou ale jen přibližné odhady.

Jak je na tom vaše koupaliště

Daleko přesnější a průkaznější bývá to, když se na míru čistoty vody nebo jejího znečistění zeptáme na příslušné hygienické stanici anebo aspoň na obecním úřadě. Dobrým vodítkem jsou také internetové stránky Státního zdravotního ústavu. Přehled znečištění koupaliště najdete zde.

Proč se tak množí

Jedním z hlavních důvodů, proč stále přibývá vodních ploch znečištěných přemnoženými sinicemi, je fosfor, který obsahují hnojiva a hlavně prací prášky. Fosfor sinice i řasy potřebují ke svému růstu. Po roce 1989 se na náš trh dostaly prášky s větší účinností, ale také s vyšším obsahem fosforu. Z odpadních vod ho dokáží odstranit jen opravdu moderní čističky. Do roku 2010 by to měly umět všechny, alespoň podle směrnic EU. Teprve od toho data lze očekávat, že by se množení sinic mohlo omezit a situace se začala pomalu zlepšovat.

Když jste chybovali

Rizikovými místy jsou také pláže a břehy. Sinice k nim může přivát vítr, který se opírá do vodní hladiny. Snadno se shromáždí ve vysokých koncentracích a podráždí nebo infikují děti, které si tu hrají. A to i tehdy, když se nekoupají, ale jen cachtají.

Co můžeme udělat, když zjistíme, že jsme se vykoupali ve vodě znečistěné sinicemi? Nebo že si naše dítě hrálo ve vodě na pláži znečištěné sinicemi? Znalci doporučují, abychom se neutírali ručníkem. Tím bychom si vetřeli jedovaté sinice a jejich toxiny do pokožky a hrozí alergická nebo podrážděná reakce kůže. Měli bychom se především důkladně a co nejrychleji osprchovat v čisté vodě. Pokud nás nebo dítě začne bolet hlava a dělá se nám špatně, je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Reklama

Související články

Voda v létě: pozor na infekci!

Hezké počasí láká ven. Začínáme jezdit na výlety, sjíždět řeky či si někam vyrazíme na kole. K přírodě tak máme blízko, ale právě to přináší určitá úskalí.

Výběr článků

Načítám