Hlavní obsah

Voda v létě: pozor na infekci!

Právo, Jana Herodková

Hezké počasí láká ven. Začínáme jezdit na výlety, sjíždět řeky či si někam vyrazíme na kole. K přírodě tak máme blízko, ale právě to přináší určitá úskalí.

Článek

Většinou si je ani neuvědomujeme. Hodně problémů může způsobit obyčejná voda. V létě ji nezbytně potřebujeme alespoň 2,5 litru denně, protože její dostatečný příjem brání přehřátí organismu.

* Pokud nemáme jistotu, že ta, kterou chceme použít, je pitná, měli bychom ji raději převařit. Rozhodně je ale lepší na nic se nespoléhat a vzít si s sebou vodu balenou nebo nějaký jiný balený nápoj.

* Pitnou vodu také nepoužíváme jen na pití, ale na čištění zubů, mytí rukou před jídlem, na přípravu jídla a k umytí nádobí. Na to většinou zapomínáme, a tak si zcela prozaicky přivodíme zdravotní obtíže jen proto, že jsme třeba na čištění zubů nepoužili nezávadnou vodu.

* Znečištěná pitná voda a koupání v přírodě mohou být také příčinou onemocnění infekční žloutenkou typu A. Nenapijeme se samozřejmě úmyslně, mnohdy si člověk lokne vody, například když se s lodí "udělá" nebo při plavání.

Pozor na studánky

Lesní studánka nebo zurčící potůček přímo lákají k tomu, aby se člověk osvěžil chladnou tekutinou. Mnohdy k vyvolání problémů stačí, když si v nich umyjeme třeba ovoce.

"Často se jedná o vodu povrchovou, která je bez úpravy k pití zcela nevhodná. Ještě horší to může být, jestliže jde o vodu znečištěnou třeba zemědělskou výrobou.

Napít se můžeme jen tehdy, když je vodní zdroj zcela jasně označen, že jde o vodu pitnou podle příslušné normy. Takový zdroj musí totiž hygienická stanice pravidelně kontrolovat," vysvětluje MUDr. Vilma Benešová, nemocniční hygienička pražské Nemocnice Na Homolce.

Rizika koupání

Jak začne být hezky, začneme se za sportem přesouvat k vodním plochám. Někdo dává přednost bazénu, kde kvalitu vody sledují hygienici, jiný horuje pro přírodní koupaliště, rybník či řeku. I když hygienici kontrolují i tuto vodu, rozhodně nedosahuje kvality té, která je v bazénu. Někteří vodomilové skočí do jakékoli vody a nějaké zdravotní riziko je nezastaví. Rozhodně by se ale neměli koupat tam, kde ústí odpadní voda z dešťové kanalizace. Pozor by si měli dát i na rybníky, kde se chovají ryby.

Pokud se rozhodneme vykoupat mimo oficiální koupaliště, měli bychom sledovat, zda voda není znečištěná. Především jde o sinice a řasy, tzv. vodní květ.

"Zdá se to skoro neuvěřitelné, ale někteří jedinci se dokonce koupou i v místech, kde voda již na první pohled vzbuzuje nedůvěru. A to vůbec nemluvíme o tom, že v ní žije řada mikroorganismů, které nejsou pouhým okem viditelné, ale dokážou život pěkně zkomplikovat. Když se i nechtěně napijeme, mohou nás pěkně potrápit žaludeční či střevní potíže. Postižen ale nemusí být jen trávicí trakt. Závadná voda se podílí také na vzniku horečnatých onemocnění, zánětech očí a uší," uvádí doktorka Benešová.

Nebezpečné řasy a sinice

Zvláště nebezpečné jsou řasy a sinice. Co mohou způsobit:
* Záleží na tom, jak jsme na ně citliví a jak dlouho v takové vodě setrváme. Nejběžnější jsou alergické reakce, např. vyrážky, zarudlé oči.
* Sinice ale mohou způsobit také lehké otravy.
* Vzácností nejsou ani potíže střevní a žaludeční, bolesti hlavy i jaterní problémy.

Riziko se samozřejmě zvyšuje, pokud se v takové vodě koupeme několik dní po sobě. Záleží samozřejmě i na tom, jaké množství je jich ve vodě. Rozhodně bychom ve vodě neměli setrvávat dlouho. Jinak nás zdravotní problémy asi neminou. Hned po vykoupání je třeba se osprchovat čistou vodou a odstranit z pokožky řasy a sinice, které na ní ulpěly.

JAK ZJISTIT ZNEČIŠTĚNÍ
Do průhledné láhve (třeba od balené vody) nabereme trochu vody a necháme stát zhruba 20 minut na světle. Pokud se u hladiny utvoří zelený proužek a jinak je voda čirá, jde pravděpodobně o sinice. Jestliže je ale voda zakalená rovnoměrně nebo se tvoří zákal u dna, jde o řasy. Rozhodně je lepší se v takové vodě nekoupat.

Reklama

Výběr článků

Načítám