Hlavní obsah

Silné léky měly dívce zmírnit akné, málem kvůli nim oslepla

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáctiletá Emma O’Mahoneyová začala od svých 12 let trpět silným akné, které překrývala vrstvami make-upu. Na radu dermatologa dostala i léky na předpis. Místo pomoci jí ale začaly zhoršovat zrak, hrozilo i oslepnutí. Od té doby už akné neřeší, svým příběhem se snaží motivovat i ostatní dívky.

Foto: Profimedia.cz

Emma O’Mahoneyová

Článek

Akné je součástí dospívání každého mladého člověka. U Emmy se po přechodu do puberty ale výrazně zhoršilo a stala se kvůli němu dokonce i terčem posměchu spolužáků. I proto začala velmi brzy používat silný make-up a korektor, aby akné alespoň částečně zakryla. To ale celý problém jen zhoršovalo.

Foto: Profimedia.cz

Dívky trpící cystickým akné mají často problémy se sebevědomím.

Rozhodla se proto podstoupit intenzivní léčbu. Kromě přírodní cesty, kdy vyzkoušela například i česnek, který ji jen popálil, se na radu lékařů uchýlila ke třem nezávislým procedurám. Jedna z nich ale měla doslova fatální účinky.

Foto: Profimedia.cz

V nemocnici málem přišla o zrak.

Léky, které Emma brala, totiž obsahovaly i látku zvanou doxycyklin, jejíž užití se projevilo vážnými vedlejšími účinky - postupnou ztrátou zraku. Podle lékařů chybělo k úplnému oslepnutí velmi málo, i tak ale u Emmy došlo k vážnému poškození.

„Ztratila jsem periferní vidění, na pravé oko z poloviny nevidím. Vše mám navíc neustále rozmazané, a proto nemohu číst písmo standardního formátu, řídit nebo se sama večer procházet,” uvedla pro Daily Mail.

Navzdory všem potížím je ale šťastná, že neoslepla úplně a svému akné již nepřikládá takovou roli. Spíše je to naopak, make-up už vůbec nepoužívá. Na sociální síti navíc sdílí svůj příběh, podporuje ostatní dívky v tom, aby se za své akné nestyděly.

Foto: Profimedia.cz

Dnes Emma pomáhá stejně starým dívkám vyrovnat se s podobným problémem.

Reklama

Výběr článků

Načítám