Hlavní obsah

Síla šikany a její vliv na mozek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šikana je pojem, který mnoho z nás zná, setkat se s ní ale na vlastní kůži nikdo nechce. Bohužel je viditelná mnohem více, než by bylo zdrávo, často i mezi těmi nejzranitelnějšími – dětmi. Mnozí ji považují hlavně za morální problém, jak ale upozorňují odborníci, jde rovněž o problém zdravotní.

Foto: Profimedia.cz

Šikana by neměla být vnímána jen jako morální problém, ale i zdravotní

Článek

Šikana spolu s týráním dětí může podle nejnovější metaanalýzy poškozovat důležité oblasti mozku. To se pak projevuje například špatnými studijními výkony či vyšším výskytem duševních chorob.

Autorky metaanalýzy, vědkyně Iryna Palamarchuková a Tracy Vaillancourtová, se detailně zaměřily na dopady šikany na vyvíjející se mozky dětí.

Jelikož je pro vývoj důležitá vzájemná souhra mezi všemi oblastmi mozku, poškození některých z nich může způsobovat například přecitlivělost „vůči výrazům obličeje, špatné kognitivní uvažování či úzkosti“, uvádí pro server Psychology Today psycholožka Jennifer Fraserová.

Jednodušeji řečeno – dotyčné dítě si může špatně vyložit nebo přehnaně reagovat na výraz obličeje někoho jiného. Zatímco někdo vyjádří překvapení, mozek oběti poškozený šikanou to může vyhodnotit jako rozzlobený, či dokonce výhrůžný výraz.

Poradna: Jako malá byla šikanovaná, dnes se bojí, že se to samé děje ve školce i dceři

Děti

Jak vědkyně pokračují, oběti šikany rovněž mohou mít potíže s racionálním rozhodováním při řešení problémů. Dopady šikany na mozek jsou o to horší, že nejsou viditelné pouhým okem a mnozí lidé tak nemají šanci poznat, že k nim došlo.

Jednou z přirozených reakcí mozku na hrozbu je útok, útěk nebo také tzv. zamrznutí. U dětí, které procházejí šikanou opakovaně, se pak mozková reakce vyhrocuje, což se může projevovat hlavně v oblasti „zamrznutí“ mnoha problémy duševního zdraví – depresemi, různými psychózami. U některých se může vyvinout i emocionální otupění mozku, posttraumatická stresová porucha, výjimečné nejsou výrazně zhoršené studijní výsledky.

Stejně tak je ohrožena produkce nových mozkových buněk, ke které dochází po celou dobu lidského života. Vzniká výrazná nerovnováha v tom, jak jsou buňky ničeny důsledky šikany, a tím, jak rychle vznikají nové. Mozek je pak výrazně narušen, aniž by oběť nebo její okolí vůbec tušilo, že tomu tak je.

Rodiče, učitelé, trenéři, lékaři, sociální pracovníci či odborníci na duševní zdraví mají podle vědkyň převzít roli a pomoci dětem pochopit, co se s nimi děje, stejně jako to, aby i ony věděly, jak šikana a týrání působí na mozek. Stejně tak by měla být více viditelná osvěta v odborné sféře. Jedině rozpoznané poškození mozku je totiž tím správným krokem k jeho „vyléčení“.

Naučte děti, jak se vyhnout šikaně

Děti

Šikana hrozí i v dospělosti. Jak se bránit?

Vztahy a sex

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám