Hlavní obsah

Sedavé povolání zvyšuje riziko mrtvice

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nejnovější vědecké studie dospělí do 60 let, kteří tráví většinu dní vsedě, mají vyšší riziko mrtvice ve srovnání s těmi, kteří jsou během dne po fyzické stránce aktivní.

Foto: Profimedia.cz

Sedavé povolání má zdravotní nevýhody.

Článek

Výzkumníci pracovali s údaji celkem 14 300 dospělých, které sledovali v průměru 9,4 roku. Všem účastníkům studie přitom bylo 40 let a více, přičemž nikdo z nich v minulosti neprodělal cévní mozkovou příhodu.

Výsledky studie ukázaly, že lidé, kteří seděli 8 a více hodin denně a nebyli příliš fyzicky aktivní, byli sedmkrát více ohroženi mozkovou mrtvicí než ti, kteří strávili vsedě méně než čtyři hodiny denně a cvičili alespoň 10 minut každý den.

„Myslíme si, že sedavý způsob života narušuje metabolismus lipidů, funkci glukózy, průtok krve v cévách a zvyšuje pravděpodobnost vzniku zánětu v těle. Tyto změny mohou mít v průběhu času nežádoucí účinky na cévy a mohou zvyšovat riziko srdečního záchvatu a mrtvice,“ uvádí vedoucí studie Raed Joundi pro CNN Health.

Mrtvice jsou stále hrozbou. Lékaři apelují na lidi s potížemi, aby se nebáli přijít do nemocnice

Domácí

V průběhu trvání studie přitom došlo u účastníků k celkem 2965 mrtvicím, přičemž 90 % tvořilo ischemické cévní mozkové příhody, které jsou nejběžnějším typem mrtvice.

K ischemické cévní příhodě dochází při zablokování tepny, která dodává krev do mozku. Při pomalém jednání nedochází k okysličování mozku a mozkové buňky začnou odumírat.

Mezi nejběžnější příznaky mrtvice patří slabost v končetinách či v obličeji. Obvykle postihuje jednu polovinu těla. Červeným vykřičníkem je také nesrozumitelná řeč, potíže se zrakem či sluchem a náhlá silná bolest hlavy bez jasné příčiny.

Jako prevence před mozkovou cévní příhodou je přitom považován pohyb. Podle American Heart Association by dospělí měli věnovat alespoň 150 minut týdně středně intenzivní fyzické aktivitě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám