Hlavní obsah

Se štíhlou linií si podle vědců dělají starosti už šestileté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Se štíhlou linií si dělají těžkou hlavu už šestiletá děvčátka. K takovému závěru dospěli na základě výzkumu australští vědci.

Foto: Bára Haušková

Zrcadlová stěna je luxus, který se obvykle nachází ve městech. V Bohdíkově se nachází v tělocvičně a mohou ji využívat gymnastky i tanečnice.

Článek

Nespokojenost s vlastním tělem prý začínají holčičky projevovat pouhý rok po nástupu do školy. Jednou z příčin je mezi mládeží rozšířená kultura, která jim vtlouká do hlavy, že "čím hubenější, tím lépe".

Více než 70 procent dotázaných dívek ve věku šest až sedm let prohlásilo, že by rády zhubly, a téměř 46 procent bylo připraveno kvůli dosažení "ideální" postavy držet dietu. Jen 11 z 81 dotázaných dívek přitom mělo nadváhu a pouze tři byly obézní.

Nespokojenosti dívek s vlastní linií se zabýval i list The Daily Telegraph, který uveřejnil článek pod titulkem Moje dcera chce plastickou operaci, které je 13 let.

Děti pod tlakem ideálu krásy

Článek zachycuje příběh sedmatřicetileté Angličanky, jejíž čtyři dcery, z nichž nejstarší není ani 14 let, už sní o plastické operaci jako o prostředku dosažení ideální krásy.

Proč? V teleshow Nová americká topmodelka určené pro mladé označili jednu ze soutěžících za tlustou a to měla přes boky necelých 90 centimetrů.

V Británii se každoročně dvacet tisíc dívek obrací na specialisty o radu, jak zhubnout. Choroby jako anorexie a bulimie jsou nejvíce rozšířené mezi čtrnácti a osmnáctiletými.

Podle mínění listu za to nese mimo jiné vinu popkultura, podle které je hubenost hraničící s dystrofií, úbytkem svalové hmoty, zárukou přitažlivosti. Dost zlého natropila v tomto ohledu také vládní kampaň boje proti obezitě, pod jejímž vlivem všichni o nadváze neustále mluví tolik, že člověk chtě nechtě uvěří, že shodit pár kilo rozhodně neuškodí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám