Hlavní obsah

Schizofrenie se může objevit u jednoho člověka ze sta

PRAHA

Člověk, u kterého se projeví schizofrenie, slyší hlasy, které o něm mluví ve třetí osobě, nebo mu něco přikazují. Nemocní můžou mít také pocit, že se o nich mluví na ulici i v televizi, bojí se, že jim okolí bere myšlenky, cítí se být terčem posměchu. Paranoidní schizofrenici bývají přesvědčeni o spiknutí světa.

Článek

Dříve pacienti udávali, že je sleduje KGB, nyní se obávají spíše CIA, řekla novinářům lékařka z Psychiatrického centra Praha Lucie Motlová. Strach ze spiknutí prohlubují i moderní komunikační prostředky. "Nemocní mívají strach, že jim někdo odposlouchává telefon, čte jim e-maily a nabourává počítače," řekla Motlová. Zdrojem úzkostí bývají i katastrofy, atentáty a teroristické útoky - schizofrenik mívá pocit, že za ně může, případně že mu hrozí smrt. "Například po útocích 11. září se mi někteří pacienti svěřovali, že oni jsou těmi, kdo je spáchali," uvedla lékařka. 

Největší bludy a halucinace nemocnému přicházejí v takzvané atace a následných relapsech. První ataka se objevuje často kolem dvacátého roku věku. Zhruba jedna třetina pacientů už žádnou další schizofrenní příhodu neprožije a druhá třetina lidí má za život několik relapsů - tedy opakovaných "záchvatů" nemoci vyžadujících hospitalizaci. U zbytku je nemoc komplikovanější a vyžadují dlouhodobou hospitalizaci. 

Schizofrenie se časem stává důvodem k invalidnímu důchodu

Podle Motlové jsou rizikovým faktorem při léčbě drogy a alkohol, které mohou přivolat relaps. Drogy, především pervitin, lysohlávky, LSD nebo marihuana, mají vliv i na rozvoj nemoci. V červenci zveřejnili američtí vědci studii, podle níž kouření hašiše nebo marihuany zvyšuje hrozbu vzniku psychóz až o 40 procent. 

Antipsychotika se pacientovi nasadí už po první atace. Správně určit diagnózu není podle Motlové vždy jednoduché. Záleží na podrobném vyslechnutí pacienta a jeho rodiny, laboratorní testy nebo sledování mozku není příliš spolehlivé. Podobné příznaky jako schizofrenie mají například pacienti s těžkou depresí. 

S každým relapsem - tedy novým propuknutím nemoci - se zhoršuje celkový stav pacienta. Musí se zvýšit dávky léků, zhorší se paměť a soustředění, poškodí se sociální vazby. Schizofrenie se pak stává důvodem k plnému invalidnímu důchodu. 

V České republice je přibližně 100 000 schizofreniků

Pojmenovat příčiny vedoucí k onemocnění je složité, stejně jako přesně definovat jeho průběh. Odborníci se přiklánějí k názoru, že disposice k nemoci se dědí, spustit ji však mohou různé vlivy z okolí - stres, porod nebo drogy. K projevům nemoci dochází v důsledku narušené komunikace mezi neurony v mozku. 

V ČR schizofrenií trpí asi 100 000 lidí, na světě 50 milionů. Chronické a akutní případy vyžadují péči léčeben. Například z celkového počtu 1300 pacientů Bohnické psychiatrické léčebny představují schizofrenici desetinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozchod rodičů může způsobit psychózu

Děti z rozvrácených manželství mohou být mnohem náchylnější ke vzniku těžké mentální nemoci, jako je schizofrenie. Nové objevy dokonce ukazují, že v takových...

Léčbě schizofrenie může pomoci tomografie

Zobrazovací metody mohou v medicíně nejen najít nádor, ale lze je použít i při léčbě některých psychiatrických onemocnění. Jedna z nejmodernějších metod...

Výběr článků

Načítám